IZGRAĐEN MOST KOJI NOSI VODU: Novom ćuprijom, raspona 105 metara, Trsteničani su značajno unapredili vodosnabdevanje

S. Babović

10. 11. 2020. u 14:11

POSLE više od 50 godina, u Trsteniku je prošle jeseni dovršen jedan od najvećih vodovodnih infrastrukturnih projekata na teritoriji ove opštine: na Zapadnoj Moravi izgrađen je nov, pešački most, koji nosi cevovod.

ИЗГРАЂЕН МОСТ КОЈИ НОСИ ВОДУ: Новом ћупријом, распона 105 метара, Трстеничани су значајно унапредили водоснабдевање

Foto SETEK

Masivna čelična konstrukcija u Osaonici nosi tri cevi koje zdravu, pijaću vodu distribuiraju sa glavnog izvorišta Zvezdan do sela sa desne strane reke, gde živi više od 8.500 ljudi.

Most koji je zamenio stari, oštećen u velikim poplavama 2014. godine, raspona je 105 metara. Visina pilona iznosi 12,5 metara, a gornja kota stubova podignuta je za dva metra, kako bi se izbegla mogućnost da ih nabujala reka ošteti. U izgradnju mosta sa cevovodom uloženo je 715.000 evra, dok je u saradnji Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Nemačke razvojne banke KFV u oblast vodovodne infrastrukture u Trsteniku investirano oko 3,4 miliona evra.

Foto Novosti

- Na projektu se godinama radilo, a u leto 2016. godine krenuli su i prvi sastanci sa konstulantima iz SETEK-a, potom i sa angažovanim projektantima - kaže za "Novosti" Ranko Stevanović, direktor JKP "Komstan". - Naši su zahtevi bili da se osim za transport vode, omogući i da most bude za pešake. Na tenderu je izabran konzorcijum koji je predvodio mađarski KEZ. Onda je krenulo demontiranje starog mosta 2018. godine. U svemu smo imali izuzetnu podršku Ministarstva.

KAKO JE SPASAO STARI MOST

STARI viseći most koji je otišao u istoriju ovog maja, spasao je pre šest godina Trsteničanin, Miloš Mitrović (33), profesionalni izvođač visinskih radova. Za ovo delo dobitnik je i prestižnog priznanja Kompanije "Novosti" za najplemenitiji podvig. Poplave su tog 17. maja 2014. godine u trsteničkom kraju ostavljale pustoš, a ogromno drvo se dužine oko 10 metara zaglavilo kod mosta ispod koga prolaze cevovodi. Snabdevanje vodom kao i stari most, bili su ugroženi. Mitrović je most oslobodio tako što ga je isekao dok je visio vezan užadima kod konstrukcije!

Usledili su obimni građevinski radovi, sređivanje terena, potom postavljanje nosača, betonskih blokova i na kraju - ugradnja čelične konstrukcije. Upotrebna dozvola uručena je u oktobru 2019. godine. Novim visećim mostom Trsteničani su značajno unapredili vodosnabdevanje.

Foto Novosti

- Pre svega smo se usaglasili sa generalnim planom vodosnabdevanja, koji predviđa protok od 200 litara u sekundi sa izvorišta Zvezdan - napominje Stevanović. - Na tome baziramo i izgradnju magistralnog cevovoda, koji bi trebalo da se završi do kraja godine, dok nas do narednog maja očekuje finalizacija tog projekta i puštanje pijaće vode u distributivno područje Počekovine. U pitanju je 3.500 stanovnika, a sistem ima tendeciju proširenja.

PROJEKTI OD ZNAČAJA

MOST je bio pravi neimarski poduhvat, ali i to je tek deo razvojne strategije u vodosnabdevanju.

Foto Novosti

- Stvorili smo uslove za razvoj izvorišta Zvezdan, još dva jezera, sa još dva drena - napominje Ranko Stevanović, direktor JKP "Komstan".- Od kapitalnih projekata dosta je urađeno: završena je rekonstrukcija 17,5 kilometara vodovoda, šest kilometara magistralnog cevovoda kapaciteta 120 litara u sekundi, rekonstruisana izvorišta Zvezdan i Prnjavor, sistem istočne radne zone od 2,5 kilometra. Vodovodnom mrežom sada je pokriveno oko 20.000 stanovnika, dok se za naša sela sa oko 12.500 stanovnika sa leve strane Zapadne Morave očekuje priključenje na akumulaciju Ćelije.

Drugi benefit, dodaje sagovornik "Novosti", odnosi se na izgradnju šetališta, budući da su uređene pešačke staze i obale. Stvorena je i mogućnost izgradnje sistema u selu Odžaci, koje treuntno uopšte nema sistem napajanja, a tokom radova, ostavljen je i "odvojak" za slučaj dalje distribucije do zone sadašnjeg aerodroma, ukoliko to područje postane industrijska zona.

Foto S. Babović

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!