VINO SKUPLJE ZBOG "LIDLA": Uvozno piće se više ne može nabaviti po povlašćenom tretmanu bez carine

E. B. TALIJAN

06. 11. 2020. u 11:00

ВИНО СКУПЉЕ ЗБОГ ЛИДЛА: Увозно пиће се више не може набавити по повлашћеном третману без царине

Foto N. Fifić

TRGOVINSKI lanac "Lidl" uvezao je u junu iz Evropske unije 140 šlepera vina na koje se ne plaća carina.

To je 70 odsto celokupne godišnje kvote, tako da od tada ostali uvoznici ne mogu više da kupe ovo piće iz EU po povlašćenom tretmanu, saznaju nezvanično "Novosti". U hipermarketima navode da je zbog toga do 30 odsto skočila nabavna i krajnja cena.

Duško Marjanović, predsednik Sektora trgovine u Uniji poslodavaca Srbije, potvrdio je da je kupljena godišnja kvota i da se od tada na vino plaća carina.

- Takvim ponašanjem stvoren je poremećaj na tržištu - ocenjuje Marjanović. - U junu je jedan trgovac kupio 140 šlepera, a drugi jeftina vina iz Rumunije od koga je napravio medicinski alkohol.

Količina od 2,5 miliona litara vina, koja je mogla da se kupi bez plaćanja carine, kako kaže, bila je dovoljna za sve učesnike u lancu nabavke. On ističe da uvoznici sada imaju veće troškove, jer na vino plaćaju carinu.

- Prodaja je pala više od 40 procenata, veliki marketi su nezadovoljni slabijim prometom, a na kraju najviše gubi potrošač koji mora da izdvoji više novca - ističe Marjanović. -

Nova pravila

CILJ nam je da se kvote za uvoz vina bez carine iz EU definišu tako da odgovoraju svim akterima na tržištu, i uvoznicima i distributerima vina, kojima je to osnovna delatnost, ali i hipermarketima i drugim firmama  - kaže Marjanović.

- Veliki trgovinski lanci i prerađivači treba da budu izuzeti iz godišnje kvote.

Građani koji su svoje omiljeno vino iz Italije, Francuske ili neke druge zemlje, do sada kupovali za 500 dinara, sada plaćaju oko 650 dinara.

On naglašava da se uvoznici osećaju degradirano i da pripremaju predlog za nadležna ministarstva da se nađe rešenje za ovaj problem.

- Kada je jedan trgovac toliko jak, to je nelojalna konkurencija i netržišno, monopolsko ponašanje - tvrdi Marjanović. - On bi tako i u januaru mogao da uveze celu godišnju kvotu, koja je određena na osnovu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Srbije.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Vid

06.11.2020. 16:07

Ko hoće da pije italijanska,francuska ili bilo koja uvozna vina neka plati vino sa carinom a mi obične vinopije pićemo naše odlično domaće vino.

acazemunac

07.11.2020. 08:35

Nisu krivi ljudi iz Lidla, samo se snalaze, nego dcrzavna institucija (privredna komora) koja im je dala tu mogucnost a drugima nije. Da bise nesto uvezlo bez carine potrebno je da se pokrene postupak kod drzavnih organa i odobri, kako kolicina tako i vrednost.

Maja

07.11.2020. 14:52

Vina iz Srbije su odlicna !!! Neuporedivo bolja od tih koje placamo 500 din. Koliko li kostaju kod proizvidjaca kada ih mi sa svim troskovima platimo 500 din. Htedoh reci, najbolji ukus i dozivljaj vinana je u toj zemlji u kojoj se i proizvodi, sve ostalo je imitacija . Pijemo vino iz Kalifornije u BGd, mozda , ali to nije ni taj ukus ni taj dozivljaj.