LJAJIĆ POSLE SASTANKA: Nećemo oduzimati licence agencijama, rešenje u narednih 10 dana

J. S.

30. 09. 2020. u 14:49

ЉАЈИЋ ПОСЛЕ САСТАНКА: Нећемо одузимати лиценце агенцијама, решење у наредних 10 дана

Predrag Mitić

MINISTARSTVO trgovine, turizma i telekomunikacija neće oduzimati licence turističkim agencijama i očekuje se da rešenje za novonastalu situaciju bude pronađeno u narednih sedam do 10 dana, najavio je danas ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim LJajić.

Ministar LJajić izjavio je da su predstavnici tog ministarstva održali danas sastanak sa Udruženjem banaka Srbije, na kojem se razmatralo pitanje bankarskih garancija, kao modela za obezbeđivanje garancija putovanja prilikom sklapanja turističkih aranžmana.

-Predstavnici Udruženja banaka dostaviće do kraja ove nedelje predlog procedure za operativno funkcionisanje i eventualno aktiviranje bankarskih garancija, s obzirom na to da takav model garancija putovanja do sada nikada nije bio korišćen u praksi, iako je predviđen Zakonom o turizmu. Ta procedura će biti ugrađena u novi Pravilnik o garancijama putovanja-rekao je LJajić.

Paralelno sa tim, dodao je on, predstavnici ministarstva će posredovati između osiguravajućih kuća i turističkih agencija, kako bi se rešio aktuelni spor i na taj način koristio i taj mehanizam za obezbeđivanje garancija putovanja.

-Sasvim je neuobičajeno da osiguravajuće kuće tri dana pre isteka roka važenja aktuelnih licenci naprasno obaveste agencije da neće pružati tu vrstu usluge, pravdajući to velikim stepenom rizika. Suština jeste da osiguravajuće kuće rade procenu rizika za svaku pojedinačnu agenciju i da posluju sa onim agencijama, za koje procene da su stabilne i solventne-rekao je ministar.

LJajić je ponovio da ministarstvo neće oduzimati licence agencijama, jer očekuje da se problem reši u narednih sedam do deseta dana i dodao da je letnja turistička sezona već završena, kao i da se ne očekuje sklapanje novih turističkih aranžmana u tom periodu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Srki

30.09.2020. 16:05

Stalno se pominje "garancija putovanja" pa putnici naivno pomisle da su im pare osigurane u slučaju da se putovanje ne realizuje. Nije tako. "Osiguranje" koje se pominje je zapravo cifra (do 400.000 EUR) koje će osiguravajuća kuća platiti u slučaju stečaja putne agencije. Te pare će podeliti svi koji su oštećeni, dakle putnici. Pošto se radi o hiljadama aranžmana koji nisu realizovani ta cifra nije dovoljna da pokrije ni stotinak aranžmana, za recimo Tursku. Dakle sve je ovo igra da se uplaćene pare opljačkaju a da se krivica svali na osiguravajuće kuće koje kao nisu htele da produže osiguranje. Živi bili pa videli.