OBMANJUJU DA SU ZVANIČAN REGISTAR: Firme na meti agencija koje papreno naplaćuju upis u elektronske evidencije, imenima asociraju na APR

S. B.

29. 09. 2020. u 11:00

VLASNICIMA preduzeća i preduzetnicima isporučivane su fakture, dostavljani diskovi uz račun, poštom slate uplatnice sa upisanim iznosom i to sve radi upisa u neki od privrednih registara.

ОБМАЊУЈУ ДА СУ ЗВАНИЧАН РЕГИСТАР: Фирме на мети агенција које папрено наплаћују упис у електронске евиденције, именима асоцирају на АПР

Iz APR poručuju da nove ponude ne potiču od njih

Svima je zajedničko da nemaju nikakve veze sa zvaničnim, ali da se zovu prilično slično, da nije obavezna registracija kod njih i da koristi od toga imaju najviše vlasnici firmi koji su ih pokrenuli. Pokušaj "Digitalne platforme" je poslednji u nizu, a do sada niko ko je pokušao na ovaj način da obmane privrednike - nije sankcionisan.

Preduzeće "Digitalna platforma" proteklih dana poslala je mnogim firmama dopis sa uplatnicom na kojoj je iznos od 4.500 dinara. U skladu sa "uslovima koji se nalaze na internet stranici" oni upis po toj tarifi nude samo do 12. oktobra, dok će naknadni upis koštati čak 15.000 dinara. Bez pojašnjenja u šta se upisuju, koja je svrha "Privrednog-registra.rs", kao i da iza njega stoji preduzeće osnovano februara ove godine. I da mu je jedina svrha marketing.

Agencija za privredne registre odmah je upozorila privrednike da ne nasedaju na dopis i da iza njega ne stoji zvanična državna institucija, niti je upis u taj registar obavezan. Zbog dovođenja u zabludu da je reč o upisu u registar koji vodi Agencija za privredne registre, APR će preduzeti sve aktivnosti koje im stoje na raspolaganju. To su preduzeli i u toku prošle godine, kada je sličnu prevaru, sa upisom u www.privredniregistar.rs, pokušalo privredno društvo Agencija "Registar usluga", koje je trenutno u likvidaciji.

Ovo šalju na adrese firmi

- APR se prošle godine obratila MUP-u, Trećem osnovnom javnom tužilaštvu, Višem javnom tužilaštvu i RNIDS-u, zbog registracije domena www.privredniregistar.rs - objašnjavaju u APR. - Nadležne organe smo obavestili da nam se 25. juna 2019. obratio veliki broj građana, koji su putem pošte primili koverte sa uplatnicama na kojima su štampani iznosi od 2.000, 3.000, 6.000 i više hiljada dinara, sa svrhom uplate "upis u Privredni registar". Zbog pokušaja obmanjivanja javnosti, koje je dovelo do nastanka brojnih štetnih posledica po građane, Agencija je pozvala nadležne da preduzmu mere iz svojih nadležnosti, što su oni i učinili, s obzirom na to da su prestale žalbe građana sve do petka, 25. 9. 2020. kada nam se, ponovo, obratio veliki broj građana koji su primili poštom dopise za "upis u Privredni-registar.rs", uz uplatnice na kojima je odštampan iznos od 4.500 dinara.

POZNAT MODEL

U obaveštenju stoji da će naknada za upis u "Privredni-registar.rs" biti uvećana na iznos od 15.000 dinara, ukoliko se uplata ne izvrši do 12. oktobra 2020. godine, čime je u potpunosti primenjen prošlogodišnji model prevare, koji je osmišljen tako da je za plaćanje nižeg iznosa ostavljen kraći rok, čime je izvršen dodatni pritisak na privredne subjekte koji su plaćanje doživeli kao hitno i obavezno - pojašnjavaju u APR.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN ŽENA I DEVOJAKA U NAUCI: Prilika za promovisanje i priznavanje njihove uloge i značaja