KNjIGE ĆE VODITI SAMO REGISTROVANI: Teku rokovi iz zakona o računovodstvu koji predviđa nova pravila

S. B.

22. 09. 2020. u 16:00

КЊИГЕ ЋЕ ВОДИТИ САМО РЕГИСТРОВАНИ: Теку рокови из закона о рачуноводству који предвиђа нова правила

FOTO Depositphotos

RAČUNOVODSTVENE usluge uskoro će moći da obavljaju samo preduzeća i preduzetnici koji su upisani u Registar.

Evidencija počinje da se formira prvog dana naredne godine, a svi koji se bave ovim poslom u njega mogu da se upišu do početka 2023. godine. Uslov je da plate naknadu, ali i da imaju makar jednog zaposlenog, sa punim radnim vremenom, koji poseduje licencu. Znači da će dobar računovođa uskoro na - ispit.

Zahtev za izdavanje dozvole za pružanje računovodstvenih usluga predavaće se Komori ovlašćenih revizora. On će firme koštati 24.000, a preduzetnike 17.000 dinara. Računovođe se slažu da je ideja novog zakona o računovodstvu uređenje ove profesije.

- Pružaoci računovodstvenih usluga moraće da imaju licencu za rad, posle stečenog profesionalnog zvanja kod profesionalne organizacije članice IFACA - objašnjava Snežana Mitović iz organizacije Račuvodstvena komora Srbije. - Zasada te uslove u Srbiji ispunjava samo Savez računovođa i revizora Srbije i Komora revizora. Registar je važan zbog unapređenja kvaliteta i pouzdanosti u vođenju poslovnih knjiga i sastavljanja finasijskih izveštaja. Poslovne knjige neće moći da vode nestručne osobe, što dovodi do velike pravne nesigurnosti. Upravo smo zato više puta i inicirali da se profesija unapredi.

ČLANSTVO USLOV

ZAKON je predvideo da će licence moći da izdaju samo članice IFAC.

- U drugim zemljama članstvo u ovoj organizaciji nije uslov da bi neko izdavao licence - kaže Snežana Mitrović. - Država treba to pravo da omogući to pravo svim profesionalnim udruženjima koja okupljaju računovođe i doprinose unapređenju profesije.

Računovodstvena preduzeća, pa i preduzetnici, za svakog svog klijenta će morati da imenuju kolegu koji je odgovoran za vođenje njegovih poslovnih knjiga i sastavljanje finansijskih izveštaja. Ovom profesijom, kako napominje Zakon, ne može da se bavi neko ko je pravosnažno osuđivan na kaznu zatvora. Dozvala će biti oduzeta i biće izbrisan iz Registra računovođa onaj ko u međuvremenu prestane da ispunjava neki od zadatih uslova, ali i oni koji su do dozvole došli na osnovu - lažnih podataka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Zeljka

24.09.2020. 19:18

Super, slazem se, ali bi bilo i dobro da se napravi i jedan knjigovostveni program za celu Srbiju, kako bi sve knjigovodje po njemu mogle isto da knjize.!

Preduzetnik

25.09.2020. 18:44

@Zeljka - Ja se u potpunosti ne slažwm sa ovim predlogom.Terate male preduzetničke radnje u ne potreban trošak! Zašto neko ko ima radnog iskustva i znanja i ima svoju preduzetničku radnju ne može sam i dalje da vodi svoje knjige nego ga terate na idatak da plaća knjigovođu.

Biljana

26.09.2020. 10:07

Ovaj zakon i ova uredba kao i sve što se radi u zemlji Srbiji namerno nameće još veći jaram malim prduzetnicima sa ciljem da ih uguši sa obavezama a pritom da ih zatvori jer ne mogu da izguraju sve namete. Koliko slušam država samo apeluje na male i porodične firme a kad im da vetar u ledja onda im poturi nogu. Naravno da se knjigovodje ne bune na ovaj zakon, jer više posla za njih, ali ugušićete male preduzetnike koji nemaju potrebu za knjigovodjom. Samo im još taj trošak fali.