Evo koliko godina treba da radite da biste kupili stan u Srbiji

S. B.

21. 09. 2020. u 10:00

Ево колико година треба да радите да бисте купили стан у Србији

Foto Tanjug

GRAĐANIMA Srbije, koji bi da kupe novi stan, ako je verovati ukrštenim statističkim podacima, sada je pravo vreme.

Odnos cena nekretnina i prosečne plate u Srbiji u prvom polugođu najbolji je u poslednje dve decenije. Doduše, to ne znači da je dobar. Naprotiv, za kupovinu 60 kvadrata u novogradnji, po zvanično prosečnoj ceni u Srbiji, potrebno je čak 14,1 godina rada koji je plaćen prosečnom platom. Pod uslovom da na stan ide čitava zarada.

ATRAKTIVNI TURISTIČKI CENTRI

TURISTIČKI centri u Srbiji postali su posebno atraktivni tokom pandemije.

- U Vrnjačkoj Banji, na primer, cena stanova u poslednjih godinu i po dana zabeležila je pad od dva odsto, dok je prosečna neto zarada u istom periodu porasla za 16 procenata - kaže Aleksandar Radivojević. - To će uticati na rast tražnje za stanovima. Ako se tome doda i povećana spoljna tražnja za stanovima u banjskim mestima usled promene percepcija i potreba kupaca tokom trajanja pandemije, na primeru Vrnjačke Banje možemo očekivati rast cena nekretnina u budućnosti.

Iako nimalo zanemarljiv deo radnog veka valja odvojiti za novu nekretninu u Srbiji, pre samo deceniju za istu stvar trebalo je raditi čak 20,4 godine, upozoravaju u Fondaciji za razvoj ekonomske nauke Ekonomskog fakulteta u Beogradu. Inače, prosečna cena kvadrata u Srbiji je 166.764 dinara, a junska zarada je iznosila 59.740 dinara.

- Naravno, ovi podaci odstupaju po gradovima, pa je tako u Beogradu potrebno 15,5 godina, Vrnjačkoj Banji 13,8, Novom Pazaru 11,5, Užicu, Kragujevcu Čačku i Novom Sadu nešto više od deset godina - objašnjava Aleksandar Radivojević, saradnik FREN. - Razlog za pad potrebnih godina, prema ovom indikatoru, nalazi se u rastu prosečne plate iznad rasta prosečne cene stanova. Tako je prosečna neto zarada u gradskim naseljima Beograda, u poslednjih godinu i po dana, porasla za 21 odsto. U Novom Sadu za 22 odsto, Kragujevcu, Kraljevu, Vršcu, Subotici, Čačku i Užicu za 17 odsto. U istom periodu prosečne cene stanova u pomenutim gradovima mahom su beležile jednocifren procentni rast, negde stagnirale, dok je u Vršcu čak zabeležen pad od osam odsto.

POBOLJŠANJE Nekada smo za 60 kvadrata morali da radimo dve decenije, Foto Z. Jovanović

Činjenica da zvanična prosečna plata napreduje ovim tempom ne uliva nadu da će cene kvadrata padati. Značajniji pad cena, kažu analitičari, ne treba očekivati čak ni u uslovima krize izazvane pandemijom.

- Dodatno, uslovi na tržištu stambenih kredita trenutno su veoma povoljni, a došlo je i do smanjenja obaveznog učešća u stambenim kreditima kod određenih banaka - ističe Radivojević. - Broj izdatih građevinskih dozvola za izgradnju novih stanova u julu 2020. godine bio je za 35 odsto manji nego u julu 2019. godine. I ako dođe do daljeg smanjivanja izgradnje stanova, uz povoljne kredite i rast neto zarada, tržište će neminovno reagovati rastom cena stanova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

veki

21.09.2020. 10:19

Statistika naša dika, što naumi to naslika. Prosečna palta u Srbiji u privredi je oko 35.000,00 din u neprivredi oko 70.000, 00 din. Koliko je radniku u privredi potrebno da kupi stan, pod uslovom da 20 godina ništa ne jede i ne reprodukuje se? Ako date odgovor da li čovek može da ne jede, dobićete odgovor za kolko godina će kupiti stan. Nikad, jer će da umre od gladi.