SRPSKI BIZNIS PRKOSI KORONI: Za šest meseci registrovano 6.313 više firmi i preduzetnika, a evo koje opštine prednjače

S. B.

04. 09. 2020. u 13:00

U SRBIJI je tokom prve polovine ove godine, i pored pandemije, bilo više novoosnovanih firmi i preduzetničkih radnji nego onih na koje je stavljen "katanac" i to za - 6.313.

СРПСКИ БИЗНИС ПРКОСИ КОРОНИ: За шест месеци регистровано 6.313 више фирми и предузетника, а ево које општине предњаче

Foto: V. N.

Među početnicima u poslovanju je i 180 pokretača biznisa koji su prihvatili pomoć države i mogućnost da ne plaćaju poreze i doprinose na samom startu biznisa.

Na osnovu broja novoosnovanih firmi, ali i korisnika ove mere pomoći, rangirane su i lokalne samouprave u Srbiji. Najuspešnije su, svaka u konkurenciji sličnih po veličini - Loznica među velikima, Savski venac u konkurenciji srednjih i Crna Trava među malima.

Od januara do kraja juna otvoreno je za skoro petinu manje nego u istom periodu u prethodnih pet godina. S druge strane, došlo je i do pada brisanja privrednih subjekata za desetinu, što se tumači uticajem Vladinih mera za podršku privredi.

- U aprilu, u jeku epidemije, osnovana su 864 privredna subjekta, četiri puta manje od aprilskog proseka u prethodnih pet godina - kaže direktorka za regulatornu reformu u NALED-u Jelena Bojović. - U maju je taj broj bio nešto veći, da bi u junu bilo osnovano 5.365 novih privrednih subjekata i to je rekord u proteklih pet godina. Ova statistička kretanja rezultat su popuštanja mera zbog epidemiološke krize i postepenog otvaranja ekonomije.

PROGRAMERI NA PAUZI

NAJVIŠE prekida poslovanja, 28,2 odsto, registrovano je među onima koji se bave računarskim programiranjem i konsultantskim delatnostima. S druge strane, među gradovima Novi Sad prednjači po broju preduzetnika koji su se opredelili za privremeni prekid poslovanja - 2.663.

U prvih šest meseci skoro 25.000 preduzetnika, koji zapošljavaju oko 17.300 radnika, privremeno je obustavilo poslovanje. Najviše njih u martu - 10.000.

- To nisu nužno izgubljena radna mesta, jer je deo preduzetnika samo privremeno obustavio rad tokom trajanja vanrednog stanja - objašnjava Bojović. - Osim toga, 1. marta je počela primena "testa samostalnosti" za preduzetnike koji plaćaju paušalni porez, pa su mnogi od njih najverovatnije prešli u radni odnos kod svojih poslodavaca.

Takmičenje "Šampioni preduzetništva 2020" pokrenuli su NALED i Republički sekretarijat za javne poslove, uz podršku projekta nemačke razvojne saradnje "Reforma javnih finansija - Agenda 2030", koji sprovodi GIZ.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Zajedno za očuvanje prirode