SPISAK: Zemlje u koje građani Srbije mogu bez PCR testova i one za koje treba negativan test

B. Caranović

02. 09. 2020. u 07:00

U BUGARSKOJ je od juče ulaz za naše državljane slobodan!

СПИСАК: Земље у које грађани Србије могу без ПЦР тестова и оне за које треба негативан тест

Novosti

Odlukom njihovog ministra zdravlja, možemo tamo bez PCR testa na koronu. Za one koji su iz naše zemlje u Bugarsku stigli u periodu od 20. avgusta do 31. avgusta ukida se karantin. Sa druge strane, Mađarska je od juče zabranila ulaz svim stranim državljanima.

Da bi smanjili broj zaraženih, njihova vlada je zatvorila granice za sve strance, izuzev Čeha, Poljaka i Slovaka koje pušta uz test. Izuzeci se odnose i na državne zvaničnike koji organizuju zvanične događaje, primaoce medicinskih usluga, strane studente sa potvrdom da redovno studiraju, vozače kamiona na putu svojim kućama, zvanice na porodičnim okupljanjima kao što su venčanja i učesnike u sportskim, kulturnim ili verskim manifestacijama. Ulazak u zemlju stranim državljanima može odobriti policija, uz obavezan medicinski pregled.

Građani Srbije mogu da uđu u Mađarsku bez testa na koronu, ali do 30 kilometara od granice, uz obavezu da napuste zemlju u roku od 24 sata. Od juče rade tri drumska prelaza sa Srbijom: Reske-Horgoš, Tompa-Kelebija i Hercegsanto-Bački breg.

Naša zemlja je od pre tri dana sa crvene liste visokorizičnih zemalja sišla na žutu, na kojoj su države koje imaju više od 40 zaraženih na 100.000 stanovnika. Tako se i situacija gde se može putovati i letovati i pod kojim uslovima, a gde ne može uopšte, menja gotovo iz časa u čas.

Za odlazak u Crnu Goru i dalje je na snazi odluka da nam je ulaz moguć jedino u uz PCR test ili pozitivan serološki ELISA test koji pokazuje prisustvo antitela, ne stariji od 48 sati, ali se svaki dan očekuje ukidanje te odluke i bezuslovno otvaranje granice za srpske državljane. U "Er Srbiji" kažu da putnici mogu i avionom do Crne Gore, iz Beograda do Tivta i Podgorice.

UPOZORENI NA DISKRIMINACIJU

EVROPSKA komisija je pismom upozorila Mađarsku na nedozvoljenu diskriminaciju na bazi nacionalnosti, nakon informacija da su Česi, Slovaci i Poljaci izuzeti iz novih mera o zabrani ulaska u Mađarsku. U Briselu navode da Mađarska o svojim novim merama na granicama nije obavestila ni zemlje članice niti Evropsku komisiju, iako je koordinacioni sastanak održan prošlog petka.

Po rečima Aleksandra Seničića iz JUTA, slobodan ulaz za srpske državljane je još i u Tursku, Bosnu i Hercegovinu, i Albaniju.

- Zainteresovani da letuju u Egiptu, sada mogu jedino uz negativan test na koronu ili da ga rade po dolasku u Egipat, a tamo košta 30 dolara - kaže Seničić. - Onaj za koga se utvrdi da je pozitivan, odseda u hotelu u delu koji je karantinski.

Organizaciju testiranja pre puta u egipatska letovališta zasada preuzimaju turističke agencije. Kako naš sagovornik kaže, u Severnu Makedoniju, kao i na hrvatske plaže, može se jedino uz negativan PCR test.

U Grčku se, međutim, i dalje ne može nikako i ta odluka je produžena za još dve nedelje - do 15. septembra. Još od 5. jula Grčka je zatvorila sve drumske prelaze za naše državljane, a obustavljen je i avio-saobraćaj, uključujući i čarter letove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)