VAŽNO ZA GRAĐANE SRBIJE: Ova uplatnica vam još nije stigla, ali dugovanje morate da izmirite za manje od mesec dana

E. V. N.

22. 07. 2020. u 10:00

ВАЖНО ЗА ГРАЂАНЕ СРБИЈЕ: Ова уплатница вам још није стигла, али дуговање морате да измирите за мање од месец дана

Foto: Novosti arhiva

VLASNICI kuća, okućnica i stanova u Srbiji imaju manje od mesec dana da izmire i treću ratu poreza na imovinu.

Mnogi među njima, međutim, uplatnice i dalje ispunjavaju po prošlogodišnjem obračunu i ne znaju koliko će još dugovati svom gradu ili opštini. Rešenja za porez na imovinu u mnogim lokalnim samoupravama ove godine "debelo" kasne. Retki su poreznici koji su preduhitrili pandemiju korone i vanredno stanje.

Upravo je to razlog što konačni iznos svojih obaveza građani prestonice još nemaju. Krajem prošle godine Skupština grada je usvojila nove iznose prosečnih cena kvadrata po beogradskim zonama.

Prema njima se utvrđuje poreska osnovica. Kako nezvanično saznajemo, rešenja za vlasnike kvadrata u glavnom gradu su spremna. Uskoro će biti poslata na adrese obveznika, tako da će vrlo brzo i Beograđani imati konačni obračun ove obaveze.

D.Milovanović

Ni Nišijama još nisu stigla rešenja, jer je obračun u toku. Nina Ilić iz poreske administracije kaže da će ih građani dobiti do kraja avgusta i napominje da u međuvremenu treba da plate ratu po prošlogodišnjem rešenju.

U Novom Sadu je prošle nedelje počela podela, tako da oni kojima rešenje još nije stiglo na kućnu adresu mogu da ga očekuju ovih dana.

U GRADIŠTU NA VREME

U Velikom Gradištu rešenja su odavno isporučena. Ovog puta nešto su "teža" nego lane. Poreska stopa je sa 0,2 povećana na 0,4 odsto. Istovremeno su korigovane i prosečne cene kvadrata, prema podacima iz prometa.

- Mi smo obračunali porez u maju, a distribuirali u aprilu i maju - kažu u Velikom Gradištu. - Uspeli smo to da uradimo pre pandemije. Koliko čujemo, sada je problem što je velika navala. Podaci se šalju "Pošti", a oni štampaju i distribuiraju rešenja. Sada je problem što su mnogi počeli to da rade i moguće je da je došlo do zastoja.

Novosađanka Milica Matavulj, međutim, kaže da je rešenje dobila pre nekoliko dana i da, kada je reč o iznosu, gotovo istovetan onom od prošle godine.

Početkom ovog meseca počela je distribucija oko 69.000 rešenja za porez na imovinu i u Kragujevcu. U Gradskoj poreskoj upravi kažu da je većini građana rešenje stiglo na kućnu adresu. Tvrde da je od početka godine oko 85 odsto stanovnika već izmirilo obaveze za polugodišnji porez za prethodnu godinu. Dužnici, kako kažu, obaveze iz novog rešenja o zaduženju mogu da izmire i putem elektronskih uplatnica.

U Topoli su vlasnici nekretnina iznose ovogodišnjih obaveza dobili tokom juna. Kako smo čuli u ovoj opštini, obračun je završen 2. juna, a slanje rešenja je počelo 14. juna. Stopa, pa i osnovice ostali su uglavnom na prošlogodišnjem nivou.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (15)

Branislav

22.07.2020. 10:50

Da li Drzava ispunjava svoje obaveze prema svojim gracjanima ? Na pfimer idplata za restituciju. Konacno resenje sam dobio pre godinu ipo dana a jos nisu platili. Stalno nesto izmisljaju. A sada nisu poslali resenja za porez na imovinu a traze da se plati. Kako to nazvati a ne biti uhapsen.

Taki

22.07.2020. 12:23

@Branislav - Isplata novca za rest.ce biti kada se utvrdi koeficijent..A on ce se utvrditi kada sva resenja budu pravosnazna..Procenu koju ste dobili od poreske uprave treba da pomnozite sa tim koef.U prevodu,dobicete 10 do 15% od procenjene vrednosti i to na 12 god.

Goxy bgd

22.07.2020. 11:25

Kad dostave rešenje platiću odjednom kao i svake godine, i ponovo ću dobiti u decembru opomenu da nisam platio prve dve rate, nakon čega njima treba još mesec dana da shvate da sam platio ceo porez i nikom ništa,nikakve kamate samo ostaje kilavi poreski sistem

Vlajko

22.07.2020. 12:05

Svakih nekoliko godina rade nov način obračuna prema zonama i svaki put dižu iznos poreza van parametara rast cena na malo i inflacija, pa u ovoj nemaštini samo raste harač. Raja trpi donekle, videla je leđa mnogim zulumćarima, bolje da paze sa tim zoniranjima da ne vide kuku i motiku.

buki

22.07.2020. 12:49

Koga je sve država zaposlila od 2.000-te u Poreske uprave, daj Bože da znaju i da napišu rešenja. U svakoj ima po par onih koji rade za ostalih 10-ak primača plata sa visokim mega-giga zvanjima, nadmenim stavom i znanjem na nuli. Kad i ovi robovi što crnče za ostale neradnike odu u penziju ili pređu u privatan sektor, crno nam se piše.

Raso

22.07.2020. 15:38

Тешко је схватити ову игру са порезом. Ако узмемо у обзир и причу о буџету који се пуни порезом онда закључунемо да је висина пореза већ тада била позната. Зашто онда радницима у тим пореским јединицама треба безмало година дана да то испишу кад ту "писанију" раде рачунари? Закључак, нерад, нерад, нерад! Решење је отказ, отказ, отказ!

Običan Srbin

22.07.2020. 17:07

Класика за хаотично орханизовану пореску управу. Ми МОРАМО да уплатиомо рату пореза, за коју и не знамо колика је, а добро плаћени и смештени службеници нису у стању да седам месеци ураде и пошаљу решења. На основу чега држава очекује, и прети, да смо обавезни да платимо нешто што не знамо колико кошта? Добро је др Рајс рекао: Срби, чувајте се себе! и неспосбних државних службеника. Амин.