SAD PRITISKAJU SRBIJU I BUGARSKU "ZAVRTANJEM" GASA? Bura u javnosti zbog upozorenja da bi sused mogao da prekine snabdevanje naše zemlje

E. B. TALIJAN

16. 03. 2022. u 08:00

DOTOK ruskog gasa iz Bugarske u Srbiju neće biti prekinut, a izjave pripadnika njihovog nevladinog sektora o tome, deo su propagandnog rata koji traje i na čijoj meti su i Bugarska i Srbija.

САД ПРИТИСКАЈУ СРБИЈУ И БУГАРСКУ ЗАВРТАЊЕМ ГАСА? Бура у јавности због упозорења да би сусед могао да прекине снабдевање наше земље

Foto V. Ćirić

Ovo je direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović rekao u utorak, povodom bure koju je u javnosti izazvalo upozorenje bugarskog eksperta za energetiku Martina Vladimirova, iz NVO "Centar za proučavanje demokratije", da je takav scenario moguć. I srpski ekonomski i energetski stručnjaci ocenjuju za "Novosti" da je izjava Vladimirova pucanj iz prazne puške. Kako navode, ako bi ovaj sused "zavrnuo" gas nama, Rusi bi to isto uradili njima, a Bugari nemaju alternativu za plavo gorivo. Ipak, pojedini stručnjaci zadržavaju i dozu opreza.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u ponedeljak je ocenio da bi za Srbiju bila katastrofa ukoliko bi Bugarska zaustavila tranzit ruskog gasa. Svi ostali, kako je naveo, imaju odnekud da dobiju gas, a mi nemamo, sem preko Ukrajine i Mađarske i "Balkanskim tokom" preko Bugarske. On je istakao da se država bori na svakodnevnom nivou. Vladimirov je kazao da Bugarska ima pravo da obustavi tranzit plavog goriva kroz "Balkanski tok", ukoliko "Gasprom" zatraži da za njegov transport plaća u ruskim rubljama. To bi, kako je naveo, za njegovu zemlju značilo gubitak od milijardu evra od investicija u taj gasovod.

- Mislim da se prekid dotoka kroz Bugarsku neće desiti iz prostog razloga što je gas berzanska roba, koja je isto što i novac, i uvek možete nekom količinom gasa da platite transport, bez uvođenja rublje u takvu transakciju - objasnio je Bajatović za televiziju Hepi. - Ja čak mislim da oni to kompenzuju, ali neće da kažu.

On je istakao da nema potrebe da se razmatraju te geopolitičke izjave koje se koriste u informacionom ratu. Siguran sam, kako navodi, da je to neko pustio da bi se pravila panika u regionu, a između ostalog, pritisak je na Bugarsku i na Srbiju.

- Sa druge strane, šta opredeljuje odnose - upitao je Bajatović - Interes. Pa šta sad, da Bugari obustave transport gasa, a odakle njima gas? Nemaju. Da li je interes Rusije da ostane bez prihoda od izvoza gasa? Očigledno da nije.

On je istakao da se evropska jednačina snabdevanja gasom ne može rešiti bez ruskog plavog goriva najmanje u narednih sedam godina. Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić rekao je da ne očekuje da bude obustavljen transport gasa ka Srbiji, ali da u iracionalnom svetu ne isključuje mogućnost da to učine u kratkom roku, određeni broj dana, u cilju pritiska na našu zemlju i pokušaja da nas vaspitaju.

- Teško da do toga dođe, jer ako Bugari zavrnu nama i Rusi će njima - kaže Savić za naše novine. - Ima mnogo drugih načina da pritiskaju Srbiju i to će sigurno raditi, jer SAD prete i jednoj Kini, hoće i njih da disciplinuju.

Urednica portala "Energija Balkana" Jelica Putniković ističe da niko od bugarskih zvaničnika, ni iz energetskog sektora, niti iz države, nije izjavio da bi mogao da bude obustavljen transport gasa ka Srbiji i Mađarskoj. Time bi, kako navodi, i oni ostali bez njega, a nemaju odakle da ga dobijaju. Istog mišljenja je i Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas, koji ocenjuje da su to pretnje praznom puškom. Bugarska, kako ističe, zavisi od ruskog gasa i nije realno da to uradi.

PETKOV: RUSKI GAS BEZ ALTERNATIVE

BUGARSKI premijer Kiril Petkov ocenio je pre nedelju dana da njegova država nema alternativu i da je previše zavisna od ruskog gasa. On je za agenciju Rojters kazao da će, najverovatnije, tražiti izuzeće iz mera koje uključuju uvoz ruske nafte i prirodnog gasa. Ta zemlja je gotovo potpuno zavisna od isporuka "Gasproma", a jedina rafinerija nafte u Bugarskoj, koja pokriva 60 odsto potreba, pripada ruskoj kompaniji "Lukoil". Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao je da je njegovoj zemlji važno da održi evropsko jedinstvo po pitanju sankcija, ali da su postavili crvenu liniju koja se tiče mađarskog snabdevanja energijom. Sličan pristup sankcijama na uvoz ruskog gasa i nafte ima i Nemačka.

POTROŠNjA

SRBIJA godišnje troši 2,2 milijarde kubnih metara plavog goriva. Krak "Turskog toka" kojim se naša zemlja snabdeva gasom preko Bugarske, poznat pod nazivom "Bugarski tok", ima kapacitet 15,75 milijardi kubika. Preko ovog gasovoda, plavi energent ide ka Mađarskoj.

PREŠLI NA PLAĆANjE U EVRIMA

DUŠAN Bajatović je, komentarišući bojazan predsednika Vučića, ocenio da je on po starom, dobrom običaju oprezan.

- To je dobro, ali teško da će doći do plaćanja u rubljama - naglasio je Bajatović. - Rusi su rekli za hartije od vrednosti da će plaćanje biti u rubljama, zbog zamrzavanja deviznih sredstava u inostranstvu i da se to ne odnosi na energente.

On je rekao da je "Srbijagas", pre nekoliko dana, platio plavi energent "Gaspromu" u evrima i dodao da je dogovoreno da se sa plaćanja u dolarima pređe na plaćanje u evrima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!