HRVATSKA U PROBLEMU: Skladište gasa potpuno presušilo

Novosti online

08. 03. 2022. u 13:45

KAKO je na svojim internet stranicama objavila firma "Podzemno skladište gasa", koja upravlja infrastrukturom u Okolima, od ponedeljka je skladište sprovelo redovnu promenu ciklusa rada te će nadalje raditi u "načinu rada utiskivanje".

ХРВАТСКА У ПРОБЛЕМУ: Складиште гаса потпуно пресушило

Foto: B. Marčeta

Pojednostavljeno rečeno, to znači da se više iz skladišta ne može izvlačiti gas, već će se samo u njega utiskivati nove količine koje će biti trošene od 1. oktobra.

Ta vest dolazi u trenutku kad Evropu potresa najveća gasna kriza u poslednjih desetak godina, a cene tog energenta zbog neizvesnosti koje je po pitanju sigurnosti snabdevanja izazvala intervencija Rusije u Ukrajini dostigle su rekordno visoke nivoe.

Stručnjaci naglašavaju da će svojevrsno krizno stanje u evropskom gasnom sektoru potrajati do kraja sezone grejanja, koje predstavlja i najveći sektor potrošnje gasa.

Generalno, smatra se kako je kraj sezone u Hrvatskoj 1. april, pa iz tog proizlazi da će pritisak na hrvatski gasni sistem trajati još barem nekoliko nedelja, piše list.

Razlog ovogodišnjeg rapidnog pražnjenja hrvatskog skladišta verovatno se može prepoznati u tržišnim okolnostima.

Naime, kako je cena gasa od prošlog leta naovamo kontinuirano rasla, a posebno snažno na jesen, sve kompanije koje su zakupile kapacitete u skladištu i napunile ga gasom imale su snažan ekonomski motiv da troše taj gas, umesto da ga kupuju po višestruko višim cenama na tržištu.

Ipak, takva poslovna logika dovela je do iscrpljivanja tih rezervi, pa do kraja sezone grejanja sigurnost snabdevanja gasom u Hrvatskoj zavisi isključivo od domaće proizvodnje i uvoza - najviše putem LNG terminala.

(Jutarnjilist)

BONUS VIDEO: UNIŠTENO SKLADIŠTE NAFTE: Baza u Černihovu u plamenu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)