GASNE UCENE: Uprkos američkim pritiscima, za Srbiju ne postoji alternativa za ruski energent

Elena Božić Talijan

19. 02. 2022. u 10:26

Ne postoji nijedan gas koji bi mogao da nam stigne iz drugog izvora, osim ruskog, niti je izgrađena infrastruktura kojom bi se dopremio

ГАСНЕ УЦЕНЕ: Упркос америчким притисцима, за Србију не постоји алтернатива за руски енергент

Novosti

NE postoji alternativa za ruski gas u skorijoj budućnosti ni za Srbiju, niti za EU. To je činjenica, sve suprotne tvrdnje su u sferi borbe američke administracije za političku i ekonomsku dominaciju na ovom prostoru.

Stigao je jasan zahtev iz Vašingtona da se naša zemlja odrekne ruskog gasa i da se okrene američkom tečnom naftom gasu (TNG) i obnovljim izvorima energije, a izrekao ga je Gabrijel Eskobar. Njegovu ocenu da je Amerika blizu oslobađanja nekih zemalja od potpune zavisnosti od plavog goriva iz Rusije treba tumačiti kroz orvelovske naočare - sloboda je ropstvo. Drugim rečima, ukoliko bi udovoljila ovim zahtevima, Srbija bi se odrekla svoje energetske nezavisnosti i stabilnosti.

Čak i da zanemarimo činjenicu da je TNG preskup, nema ga dovoljno. Ne postoji nijedan gas koji bi mogao da nam stigne iz drugog izvora, osim ruskog, niti je izgrađena infrastruktura kojom bi se dopremio. Forsira se značaj izgradnje interkonektora Srbija-Bugarska. Ali, da bi tom rutom dolazilo plavo gorivo, mora da se izgradi deo gasovoda sa bugarske strane, konektor između Bugarske i Grčke, i terminal u grčkoj luci, a ništa od toga nije ni započeto.

U aktuelnoj geopolitičkoj bici SAD i Rusije na evropskom kontinentu, naša zemlja treba da izbegne tragičnu sudbinu koju dobro opisuje poznata poslovica - kada se slonovi tuku, strada trava. Zasada to uspešno radimo. Srbija je izgrdila "Balkanski tok" i obezbedila sigurno snabdevanje plavim gorivom i privrede i građana. Da je naša zemlja napravila pravi izbor potvrđuju problemi sa kojima se suočava EU koja je podlegla američkim zahtevima. Usred zime i divljanja cena gasa ostali su sa polupraznim skladištima, a uz to ne mogu da puste u rad ni "Severni tok 2".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)