VIŠE SRPSKE ROBE U SLOVENIJI: Raste izvoz naših kompanija

S. B.

14. 10. 2021. u 12:43

RASTE izvoz srpske robe u Sloveniju. Posle malog pada u godini korone, prvih sedam meseci ove godine govore o oporavku.

ВИШЕ СРПСКЕ РОБЕ У СЛОВЕНИЈИ: Расте извоз наших компанија

Foto: Depositphotos

Prema najnovijim podacima Statističkog zavoda Slovenije naše kompanije su povećale izvoz za 37 odsto u odnosu na isti period 2020. Povećan je sa 324 na 445 miliona evra.

U Sloveniji je registrovano više od 2.000 kompanija u većinskom vlasništvu pravnih ili fizičkih lica iz Srbije.

- Najbolja saradnja između dve zemlje zabeležena je u poljoprivredno-prehrambrenoj i farmaceutskoj industriji - rekao je predstavnik PKS u Ljubljani Nikola Papak. - Odnedavno sve je bolja saradnja i u drugim industrijama pa tako na primer, srpske IT firme sa svojim ćerkama firmama iz Slovenije veoma dobro posluju na najzahtevnijim tržištima. Prošle godine je sa Slovenijom trgovalo više od 4.400 srpskih kompanija, a povećava se i broj manjih kompanija iz Srbije koje svoju priliku traže na slovenačkom tržištu. Ukupna vrednost srpskih investicija u Sloveniji dostigla je pola milijarde evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)