ULJE I MESO NAJVIŠE POSKUPELI: Na globalnom nivou cene namirnica porasle 32 odsto, u Srbiji samo nekoliko proizvoda ima značajniji skok

E.B.TALIJAN

13. 10. 2021. u 11:33

HRANA je za godinu dana na globalnom nivou poskupela 32 odsto, ali namirnice u našoj zemlji nisu zabeležile značajniji skok, osim nekoliko proizvoda, kao što su ulje i određene vrste i kategorije mesa.

УЉЕ И МЕСО НАЈВИШЕ ПОСКУПЕЛИ: На глобалном нивоу цене намирница порасле 32 одсто, у Србији само неколико производа има значајнији скок

Novosti

Ovo u razgovoru za "Novosti", kaže agroekonomista Milan Prostran. On ističe da je Srbija u boljoj poziciji, jer je agrarna zemlja i ima dovoljno hrane, čak znatan deo i za izvoz. S druge strane, građani su zabrinuti i čini im se da su poskupljenja velika. Poremećaji na globalnom tržištu izazvani pandemijom, povećanom tražnjom, višom cenom transporta, a sada i energetskom krizom utiču na poskupljenja u svim segmentima.

Kao što su "Novosti" već pisale, potrošači flašu ulja sada plaćaju uglavnom od 200 do 220 dinara, što je oko 60 dinara više nego lane, dok se na akciji može naći i jeftinije. Određene kategorije svinjskog i pilećeg mesa zabeležili značajan skok. Prema zvaničnim podacima Ministarstva trgovine, prosečna cena svinjetine, koja obuhvata sve kategorije ove namirnice i sa kostima i bez, lane u oktobru je iznosila 474,31 dinar. Sada građani ovu vrstu mesa plaćaju od 600 do 850 dinara, a na popustu je ima i za 430 dinara.

- Poslednjeg meseca sve cene lete u nebo - kaže Beograđanka Danijela Marković. - Moj muž je bio neprijatno iznenađen, kada je nakon tri nedelje boravka van zemlje, ušao u market.

Sandra Petrović ističe da je za nju najizraženije poskupljenje ulja. Kako navodi, čini joj se da je cena duplo viša u odnosu na prošlogodišnju. Mnogi potrošači se žale da im je meso skupo.

Prostaran objašnjava da je Srbija deo globalnog sveta i da se turbulencije na svetskom nivou odražavaju i na našu zemlju.

- Kupovna moć naših građana biće kočničar za divljanje cena - ističe Prostran. - One će rasti onoliko koliko kupac bude mogao da izdrži, u suprotnom, proizvođači i prerađivači, neće imati kome da prodaju namirnice.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, objašnjavajući situaciju na tržištu hrane, navodi da su sve cene žitarica podivljale na svetskim berzama, što utiče na poskupljenje mesa. On naglašava i da ne očekuje dalji rast cena ulja.

- Moramo da vodimo računa o čitavom sistemu, ovo je dobra godina za poljoprivrednike, nekad i oni moraju da se opare - kaže Nedimović. - Nije rast cena ulja bio toliki, koliko je skočio suncokret. Naravno da će Vlada reagovati ako dođe do velikog skoka cena, ali ja ne očekujem da će do toga doći. Poskupljenje gasa i struje vuče i cene hrane. Videćmo kako ćemo se postaviti kada je u pitanju električna energija u prehrambenom sektoru, kako ne bi u celom tom lancu došlo do poremećaja.

On je naglasio da Srbija proizvodi više hrane nego što joj je potrebno i da ne očekuje da se nešta posebno desi na našem tržištu.

HLEB ISTO DA KOŠTA

AGROEKONOMISTA Milan Prostran ukazuje da šećer nije do sada poskupljivao, ali da se može očekivati da će tu doći do izvesne korekcije cena, zbog energenata, čije je učešće u proizvodnji ove namirnice veliko.

- Sada se spekuliše u kojoj meri će drastičan skok cene da se odrazi na poskupljenje brašna i hleba, ali ne bi trebalo da dođe do rasta cene osnovne vrste hleba tip-500, koji je poznat i kao "sava" - ističe Prostran. - Pekari imaju načina da to kompenziju kroz druge proizvode.

On ukazuje i da osim globalnih faktora koji se odražavaju na tržište hrane, postoji i igra trgovaca sa maržama. Tako jedna vrsta skupljeg ulja, koje inače košta 345 dinara, u jednom megamarketu može da se nađe za 200 dinara, što je ogromna razlika.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili