ENERGETSKA KRIZA I KORONA U DUETU: Cene hrane u svetu rastu najbržim tempom u poslednjih 40 godina

Novosti online

10. 10. 2021. u 16:54

CENE hrane na svetskom nivou nastavile su značajno da rastu ove godine, pri čemu je indeks cena porastao za 27 odsto, prema informativno-analitičkoj agenciji INFOline.

ЕНЕРГЕТСКА КРИЗА И КОРОНА У ДУЕТУ: Цене хране у свету расту најбржим темпом у последњих 40 година

PREŽIVLjAVANjE Sve češće su prazne korpe za trgovinu, Foto Z. Jovanović

- Ovo je jedno od najdinamičnijih poskupljenja od 70-ih. Tada je nivo cena bio otprilike isti, ali je tada bio povezan sa globalnim finansijskim promenama. Već 40 godina nije došlo do takvog poskupljenja koje sada posmatramo - rekao je za URA.RU izvršni direktor INFOline Ivan Fedjakov.

Analitičar je ukazao na činjenicu da su cene različitih dobara povezane.

- Cene rastu ne samo za voće i povrće ili mleko, već i za stočnu hranu i đubrivo. Ovo pokreće spiralu cena, cene rastu i nastaviće da rastu, ali drugo je pitanje da kupovna moć nije neograničena - smatra Fedjakov.

Evropska statistička agencija Eurostat izvestila je ranije da je stopa inflacije u zemljama evrozone porasla je u septembru na 3,4 odsto na godišnjem nivou zbog skoka cene energenata. Stopa inflacije zabeležena u septembru u 19 zemalja evrozone je najviša od septembra 2008. godine kada je bila 3,6 odsto, rekao je za Frans pres portparol Eurostata.

Podsećamo, osnovne prehrambene namirnice u Nemačkoj drastično poskupljuju, a neke od njih bi u trgovinama uskoro mogle biti i do 25 posto skuplje.

U Velikoj Britaniji, najveći proizvođači, uključujući i proizvođače čelika, stakla, keramike i papira, upozorili su vladu da bi mogli biti prisiljeni da obustave proizvodnju ako se nešto ne preduzme u vezi sa visokim cenama gasa.

Albanski premijer Edi Rama izjavio je pre dva dana da je ta zemlja u vanrednom stanju zbog snabdevanja električnom energijom.

Svetske cene prehrambenih proizvoda rastu i zbog pogoršanja izvoznih mogućnosti i velike potražnje za proizvodima kao što su pšenica i palmino ulje, između ostalog i zbog pandemije izazvane virusom korona.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO: Pogledajte Severnu Koreju, zemlju iza "gvozdene zavese"

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SRUŠIO SE RUSKI STRATEŠKI BOMBARDER: Pao nakon borbenog zadatka u Ukrajini, oglasilo se i ministarstvo