DOZVOLJENI MINUS PRAZNI NAM DŽEPOVE: Bankarske usluge građanima između globe i pomoći

B. Caranović

09. 08. 2021. u 12:08

PROSEČNA kamata na ukupne dinarske kredite u aprilu 2021. godine bila je 8,8 odsto što je za 11,8 procentnih poena manje u odnosu na pre osam godina.

ДОЗВОЉЕНИ МИНУС ПРАЗНИ НАМ ЏЕПОВЕ: Банкарске услуге грађанима између глобе и помоћи

Foto I.Marinković

Od 2013. godine Narodna banka Srbije počela je da ublažava monetarnu politiku. U isto vreme, kamatna stopa po kojoj se u proseku odobravaju stambeni krediti stanovništvu iznosi 2,6 odsto. Kako u NBS kažu, ovo su poslednji podaci prema kojima je cena zaduživanja u evrima za stambene kredite najniža od kada se prati ova vrsta podataka - od septembra 2010. godine.

Ubedljivo su najviše snižene provizije za dinarske kredite, dok su najskuplji proizvodi kreditne kartice i dozvoljeni minus. Kada je reč o dinarskim gotovinskim kreditima, kamata je u proseku 9,4 odsto i u prethodnih osam godina ona je znatno smanjena. Gotovinski krediti u evrima koštaju 3,1 odsto.

- U prethodnih osam godina njihova cena je takođe snižena kao rezultat povoljnijeg rejtinga i niže premije rizika zemlje, kao i pada kamatnih stopa na evrotržištu novca, ali je taj pad ipak bio znatno manji u poređenju sa cenom dinarskih kredita - kažu u NBS.

- Pored toga što za gotovinske kredite u dinarima nije obavezno učešće od 30 procenata, za razliku od evroindeksiranih zajmova, značajno je istaći i da je zabeležen veći pad kamatnih stopa na kredite u dinarima u odnosu na one u evrima. To je opredelilo građane da u znatno većoj meri uzimaju pozajmice u domaćoj valuti. Gotovo celokupno stanje odobrenih gotovinskih kredita odnosi se na one u dinarima.

Prosečna kamatna stopa na dug po kreditnim karticama niža je od one na prekoračenja po tekućem računu i prema podacima za april 2021. iznosila je 21,9 odsto godišnje.

Predstavlja jedan od skupljih vidova zaduživanja. Učešće prekoračenja po tekućem računu i kreditnih kartica u ukupnom stanju kredita stanovništva iznosi samo 3,6 procenata.

Prema poslednjim raspoloživim podacima, prosečna ponderisana kamata na dozvoljena prekoračenja po tekućem računu stanovništva na godišnjem nivou iznosila je 29,2 odsto, a na nedozvoljena - 27,7 procenata.

U DOCNjI PET ODSTO

ČAK 60.889 kreditnih kartica trenutno je u docnji. Od oko 1,2 miliona ukupno izdatih, u otplati obaveza kasni oko pet odsto. U odnosu na prošlu godinu, to je porast od 16 procenata. Kašnjenje u otplati obaveza učestvuje sa 12,3 odsto, u iznosu koji se u proseku koristi kod kreditne plastike - oko 30.000 dinara.

SAMO KAD MORA

KAKO bankari naglašavaju, minus po tekućem računu predstavlja najskuplju vrstu pozajmice, pa upozoravaju građane da bi ga trebalo koristiti samo u krajnjoj nuždi i u kraćem vremenskom periodu. Trenutno je 235. 679 računa, od ukupno 7,8 miliona, u dozvoljenom prekoračenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju