NAJVIŠE PENZIONERIMA: Država izdvojila milijarde evra za pomoć građanima i privredi od početka pandemije virusa korona

J. Subin

03. 08. 2021. u 11:58

PENZIONERE u Srbiji iznenadila je vest da će u februaru sledeće godine, dobiti dodatnih 20.000 dinara, kao poklon od države.

НАЈВИШЕ ПЕНЗИОНЕРИМА: Држава издвојила милијарде евра за помоћ грађанима и привреди од почетка пандемије вируса корона

Foto N. Skenderija

To, međutim, nije prvi put da je na njihove račune legla državna pomoć, od kada je počela pandemija virusa korona, prošle godine.

Osim novca koji je bio namenjen svim punoletnim građanima naše zemlje, penzioneri su od države u nekoliko navrata dobijali dodatne pare. Sve je počelo u aprilu 2020. kada je usvojen "Program ekonomskih mera za smanjivanje negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom virusa kovid 19".

To je podrazumevalo isplatu tri minimalne zarade, za više od milion zaposlenih, odlaganje poreza i doprinosa na zarade za tri meseca, povoljne kredite preko garantne šeme sa komercijalnim bankama i preko Fonda za razvoj. Država je tada dala i po 100 evra svim punoletnim građanima koji su se prijavili. Jedna od prvih mera bila je i jednokratna pomoć za penzionere od 4.000 dinara. Medicinski radnici dobili su povećanje plate za 10 odsto, a u novembru 2020. im je isplaćena jednokratna pomoć od 10.000 dinara.

Kako su nam rekli u Ministarstvu finansija, u aprilu prošle godine izdvojeno je i 2,6 milijardi dinara za poljoprivrednike. U saradnji sa bankama, bila je pripremljena uredba, kojom je privatnim firmama obezbeđena dodatna likvidnost u iznosu od dve milijarde evra i dobijanje povoljnih kredita. Jedna od mera bila je i smanjenje referentne kamatne stope sa 2,25 odsto na 1,75, a zatim na 1,5. Stavljen je i moratorijum na otplatu kredita, najpre za tri meseca, a zatim za još dva, što je iskoristilo čak 90 odsto zaduženih građana.

- U decembru 2020. godine ponovo je isplaćena jednokratna pomoć penzionerima, u iznosu od po 5.000 dinara - navode u resornom ministarstvu. Dodatnu pomoć za preduzeća, dodeljena je u avgustu i septembru 2020. u iznosu od 60 odsto minimalne zarade. Produženo je i odlaganje plaćanja poreza i doprinosa na zarade. Ukupan obim mera ekonomske pomoći privredi i stanovništvu u 2020. time je dostigao 12,7 odsto BDP, odnosno 704 milijarde dinara, što je oko 6 milijardi evra.

Novosti

Svi punoletni građani ove godine dobiće po 60 evra, odnosno dva puta po 30. Prvi deo su dobili u maju, a drugi će u novembru. Uz to, penzioneri u Srbiji će u septembru dobiti još 50 evra. Nezaposleni su u junu dobili 60 evra, a svi vakcinisani po 3.000 dinara.

- U decembru će biti isplaćeno po 20 evra za sve punoletne građane - najavili su u Ministarstvu finansija. - Pružili smo i dodatnu pomoć i podršku Srbima na Kosovu i Metohiji, koja je isplaćena u maju. Pomoć od 100 evra su dobili svi Srbi sa Kosova i Metohije, uključujući i decu, dok su nezaposleni na Kosovu dobili dodatnih 100 evra.

TURIZAM, UGOSTITELjSTVO, SAOBRAĆAJ

UKUPNO je 312 gradskih hotelijera dobilo direktne subvencije u iznosu od 350 evra po krevetu i 150 evra po sobi. U tu namenu smo izdvojili 1,2 milijarde dinara, kazali su u Ministarstvu finansija.

- Još jedna minimalna zarada za oko 72.500 zaposlenih u ugostiteljstvu, hotelijerstvu, turističkim i rent-a-kar agencijama isplaćena je u decembru 2020. godine. - Tu je i sektorska podrška za auto-prevoznike, koji dobijaju 600 evra po autobusu, u periodu od šest meseci. Isplaćene su četiri rate, još dve će biti isplaćene u avgustu i septembru. Novac su dobili i samostalni umetnici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna