"RIO SAVA" NIJE OBOJILA JEZERO: Kompanija iz Jadra demantuje početak iskopavanja i da utiče na okolinu

V. Mitrić

01. 08. 2021. u 22:16

POVODOM informacija o navodnoj obojenosti crvenom bojom bare (jezera) u mestu Gornje Nedeljice, o čemu su izvestili neki mediji, kao i tvrdnji da je razlog za to početak iskopavanja u režiji "Rio Sava eksplorejšn", iz ove kompanije "Novostima" je saopšteno da se bara (jezero) nalazi na privatnoj parceli na koju kompanija ne polaže prava, niti obavlja ikakva ispitivanja.

РИО САВА НИЈЕ ОБОЈИЛА ЈЕЗЕРО: Компанија из Јадра демантује почетак ископавања и да утиче на околину

Foto Tviter

Kompanija poziva vlasnika parcele na kojoj se nalazi pomenuta vodena površina da bez odlaganja o ovoj pojavi obavesti nadležne inspekcijske organe, kako bi se utvrdio sastav i poreklo izlivene crvene vode. "Rio Sava" je takođe veoma zainteresovana da od nadležnih i stručnih organa sazna uzrok ove neobične pojave.

- U periodu od 2007. do 2018. u radijusu od oko 200 metara postojalo je 15 istražnih bušotina koje su služile za utvrđivanje položaja rudnog tela u ležištu Jadar. Nijedna od tih 15 bušotina nije izvedena kao hidrogeološka, bušotine su zacementirane od dna do površine terena, i u njima i oko njih nema i ne može biti nikakve podzemne vode koja bilo gde cirkuliše. Imajući u vidu ove činjenice, apsolutno je nemoguće da su ove bušotine uzrok nakupljanja vode, ni njene obojenosti crvenom bojom - kažu u "Rio Savi".

Projekat Jadar, kako naglašavaju, nalazi se u fazi studije izvodljivosti, i tek nakon ishodovanja svih dozvola može da počne sa izgradnjom rudnika i svih pratećih kapaciteta.

- Samim tim ne može biti reči da je "Rio Tinto" počeo sa iskopavanjem jer nas od tog trenutka deli minimum pet godina - poručuju iz ove kompanije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DUVAN: Neprijatelj zdravlja, životne sredine i ekonomije