SVAKOG DANA 20 DOJAVA: Građani asistiraju poreznicima preko mobilne aplikacije, za pola godine 3.625 prijava

S. B.

29. 07. 2021. u 09:34

POREZNICI poslednjih godina ne prezaju da u pomoć pozovu i građane. Od sredine 2015. godine svi koji veruju da su svedoci poreskih prekršaja, to mogu da prijave pisanjem "Poreskom alarmu". Od marta ove godine "alarm" je još efikasniji. U funkciji je mobilna aplikacija istog imena. Ima dovoljno i savesnih građana, ali i privrednika koji im daju povoda da alarmiraju poreznike - u proseku 20 svakog dana.

СВАКОГ ДАНА 20 ДОЈАВА: Грађани асистирају порезницима преко мобилне апликације, за пола године 3.625 пријава

Arhiva

Za prvih šest meseci ove godine, Poreska uprava primila je 3.625 prijava građana koje ukazuju na uočene poreske nepravilnosti. Najažurniji su Beograđani, od koji je potekla skoro polovina dojava.

- Najveći deo primljenih prijava odnosi se na ugostitelje, trgovinsku delatnost, prodaju preko interneta - odgovaraju u Poreskoj upravi. - Najčešće se prijavljuje neizdavanje fiskalnih računa, a u manjem obimu neregulisan radno-pravni status zaposlenih, odnosno rad na crno. Od pomenutog broja prijava, 1.599 se odnosi na grad Beograd.

Mobilna aplikacija podrazumeva mogućnost da korisnik prijavi nepravilnosti u poslovanju određenog privrednog subjekta na brz i efikasan način. Dovoljan mu je pametni telefon sa android i ajfon operativnim sistemom. Poreske nepravilnosti mogu se, kao i do sada, prijavljivati i putem internet adrese istog naziva "Poreski alarm", ali i pozivanjem Kontakt-centra Poreske uprave ili u pisanoj formi.

- Prijavljujući uočene nepravilnosti, građani ispunjavaju svoju građansku dužnost i doprinose smanjenju poreskih nepravilnosti, kao i povećanju stepena dobrovoljnog poštovanja propisa - uvereni su poreznici. - Samo zajedničkim naporima ka poštovanju propisa možemo obezbediti konkurentno poslovanje i efikasnu borbu protiv sive ekonomije. Poreska uprava Republike Srbije svim prijavama pristupa na odgovoran način, proveravajući sve činjenice koje mogu biti od velike pomoći u suzbijanju sive ekonomije.

ODMAH VIDLjIVO

ODMAH nakon podnošenja prijave putem mobilne aplikacije, prijava je vidljiva u sistemu Poreske uprave - objašnjavaju poreznici. - Ukrste se podaci sa drugim podacima iz baza kojima raspolaže Poreska uprava i određuje stepen rizika prijavljenog privrednog subjekta. Visokorizični privredni subjekti su predmet kontrole poreskih inspektora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KO ĆE DA NAPIŠE REZOLUCIJU O SRPSKIM ŽRTVAMA U SREBRENICI? Porodice žrtava ogorčene sramnim planovima dela međunarone zajednice