JEFTINIJA MASKA SKUPLJA 150 DINARA: "Stradivarijusov" proizvod za koji je oglašena akcija na ambalaži ima navedene tri cene

E. B. T.

15. 07. 2021. u 14:32

POTROŠAČI su nedavno bili neprijatno iznenađeni kada su u prodavnici brenda "Stradivarijus" naišli na maske za telefon, koje su na oglašenom popustu bile 150 dinara skuplje od njihove redovne cene.

ЈЕФТИНИЈА МАСКА СКУПЉА 150 ДИНАРА: Страдиваријусов производ за који је оглашена акција на амбалажи има наведене три цене

Cena na sniženju (levo) i redovna cena (desno)

Čitateljka "Novosti" Jadranka M. koja nam se požalila, htela je da kupi ovaj proizvod u njihovoj radnji u tržnom centru "Ušće".

Na prednjoj strani pakovanja, kao akcijska cena maske navedeno je 899 dinara, a iznad je precrtana cifra 999 dinara, što bi trebalo da znači da je toliko koštala pre pojeftinjenja. Međutim, kada se pogleda deklaracija na zadnjoj strani ambalaže, tu je istaknuta cena od 749 dinara. Ovo je, zapravo, prava redovna cena. Jadranka kaže da je odustala od kupovine, jer joj je to delovalo neozbiljno.

- To je besmisleno, proizvod na akciji skuplji nego u redovnoj ponudi - kaže ona. - To mi odmah izgleda kao neko "muljanje", nisam kupila masku, neću da plaćam više.

S druge strane, kako za naš list kažu u španskom modnom lancu INDITEX, koji je vlasnik brenda "Stradivarijus", u pitanju je greška u etiketiranju spolja na ambalaži. Oni tvrde da kupac ni u jednom trenutku ne bi bio oštećen.

- Taj proizvod je koštao 749 dinara, a trenutno je 349 dinara - objašnjavaju u kompaniji. - Došlo je do greške u brzini prilikom etiketiranja spolja na ambalaži. Proverili smo i to se desilo jedino u tom prodajnom objektu. Kupac u svakom slučaju ne bi bio oštećen, jer je prava cena sadržana u alarmu, odnosno u zaštitnom plastičnom bar-kodu unutar proizvoda. Tako da bi mu, u svakom slučaju, bilo naplaćeno 349 dinara.

I da je kupac pitao na blagajni, kako navode, proverili bi i dobio bi tačnu informaciju. Oni ističu da čim su dobili naša pitanja i utvrdili gde se krije greška, odmah su ispravili tu cenu spolja na ambalaži i uskladili sa pravom.

Kupcima ostaje da veruju ili ne veruju u njihovu tvrdnju da je u pitanju nenamerna greška. Udruženja potrošača upozoravaju da građani moraju da vode računa o ceni za koju je navedeno da je snižena, jer se često dešava da je u pitanju lažni popust. Tako se dešava da određeni proizvodi na akciji imaju istu cenu koja je mesec dana ranije bila redovna. To znači da trgovci u kraćem periodu pred oglašavanje sniženja naglo podignu cenu, da bi je posle spustili i prikazali popust. Takva praksa je zabranjena, a građani koji to primete treba da prijave inspekciji ili da se obrate udruženju potrošača. Međutim, to mogu da uoče samo kupci koji redovno prate cene u nameri da nešto kupe.

POREĐENjE CENA

ORGANIZACIJE koje se bave zaštitom potrošača savetuju građane da uporede cene nakon što odluče koji proizvod žele da kupe. Učestala je pojava da neki prodavac oglasi popust od 20 do 50 odsto, dok je istovremeno kod drugih trgovaca redovna cena za isti proizvod čak i niža.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)