MINISTAR MALI: Sporazum sa MMF-om će pogurati započete reforme

biznis.rs

18. 06. 2021. u 10:22

BORD direktora Međunarodnog monetarnog fonda razmatraće u Vašingtonu predlog novog sporazuma sa Srbijom. Kao i prošlog puta, Fond bi podržao našu zemlju nefinansijskim, savetodavnih aranžmanom u dužini od 30 meseci.

МИНИСТАР МАЛИ: Споразум са ММФ-ом ће погурати започете реформе

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Naš ekonomski program, podržan Instrumentom za koordinaciju politike koji je istekao u januaru 2021. godine je bio od ključnog značaja za sprovođenje mera podrške privredi i stanovništvu tokom krize. Taj program nam je pomogao da nastavimo sa sprovođenjem plana strukturnih reformi, ali njih je neophodno nastaviti - rekao je ministar finansija Republike Srbije Siniša Mali.

Mali podseća da je sporazum o kome će se izjasniti Bord direktora Međunarodnog monetarnog fonda , početkom ovog meseca već usvojila Vlada Srbije.

- Pošto je reč o savetodavnom aranžmanu, s obzirom na to nam novac od te finansijske institucije ne treba, nastavak saradnje za nas znači dodatni kredibilitet u međunarodnoj finansijskoj javnosti. Njihovi saveti će nam svakako koristiti, kako bismo održali i unapredili nivo privredne aktivnosti, koja nužno vodi ka poboljšanju životnog standarda građana. U narednih 30 meseci posebno ćemo se fokusirati na dodatne strukturne i institucionalne reforme, kako bi se osigurao jači i inkluzivniji rast u srednjem roku, sa posebnim fokusom na ekologiju. Podrška privrednom oporavku i dalje je najvažniji prioritet naše ekonomske politike. Nastojaćemo da smanjimo fiskalne rizike i prema potrebama definišemo mere za vanredne situacije - objašnjava Mali, piše biznis.rs.

Novi aranžman je, dodaje Mali, od posebnog značaja kada je u pitanju reforma javnih preduzeća i modernizacija Poreske uprave, jačanje naplata prihoda i unapređenje poslovnog ambijenta.

- Fokus će biti i na jačanju okvira upravljanja javnim investicijama, a u junu je planirano i usvajanje novog programa reformi upravljanja javnim finansijama za 2021-2025. godinu. Nastavićemo restruktuiranje velikih javnih preduzeća kako bismo unapredili efikasnost i ograničili fiskalne troškove i rizike, a to se, pre svega, odnosi na Elektroprivredu Srbije  i Srbijagas - ističe Mali.

Imajući u vidu da je unapređenje poslovnog okruženja jedan od prioriteta, Mali napominje da će Vlada Srbije nastaviti da sprovodi strukturne reforme.

- Time podržavamo viši rast vođen privatnim sektorom. Od ključnog značaja je i sprovođenje mera za suzbijanje sive ekonomije. Plan je i da se sačini sveobuhvatni plan za zeleni rast, kako bismo podržali ekonomski oporavak i obezbedili održiviji i ekološkiji razvoj. Između ostalog, biće unapređeni i postojeći programi socijalne zaštite kako bismo zaštitili ugrožene grupe, smanjili nejednakost i borili se protiv siromaštva - zaključuje Mali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZELENA BUDUĆNOST POČINJE S NAMA: Značaj i koristi zelenih ciljeva za Novu godinu