DOKTOR ŠEKLER DAO ODGOVORE: Ovo su tri pitanja o vakcinaciji koja zanimaju celu Srbiju

Novosti onlajn

11. 05. 2021. u 08:13

DOKTOR Milanko Šekler je dao odgovore na neka od najčešćih pitanja u vreme pandemije korona virusa gostujući na RTS-U: ,da li možete da se vakcinišete ako ste onkološki pacijent, da li je bezbedno začeće između dve doze vakcine i da li smem da primim vakcinu u prvom tromesečju trudnoće.

ДОКТОР ШЕКЛЕР ДАО ОДГОВОРЕ: Ово су три питања о вакцинацији која занимају целу Србију

Foto: Printscreen/RTS

Da li da se vakcinišem ako sam onkološki bolesnik?

- Moja majka je bivši onkološki bolesnik, bolovala je od karcinoma dojke, primala je hemo i radio-terapiju pre više godina. Pored toga ima dijabetes koji lekovima drži pod kontrolom, kao i visok pritisak. Uzima i hormonsku terapiju dugo godina. Preporuka nemačkih lekara gde živi je da se vakciniše "Astra-Zenekom". Da li je to bezbedno za nju s obzirom na priču o krvnim ugrušcima koju smo čuli?

Doktor Šekler je istakao da se slaže sa preporukom nemačkih lekara.

To se dešavalo kod žena koje su mnogo mlađe. Sama činjenica da je Angela Merkel primila "Astra-Zenekinu" vakcinu govori nam kakva je vakcina. Ona je to namerno uradila jer ta vakcina za starije žene uopšte nije rizična, i apsolutno se slažem sa preporukom nemačkih lekara.

Da li je bezbedna trudnoća između dve doze "Fajzerove" vakcine ili je treba prekinuti?

- Nezgodno je pitanje. Verovatno se radi o tome da je krenula sa vakcinacijom, a onda saznala da je trudna. Ja mislim kada se već to desilo, a ona nije imala nikakve probleme, neka završi i tu jednu dozu, odnosno neka se posavetuje sa ginekologom.

U svakom slučaju, sada postoje preporuke da se vakcinišu i trudnice, ali koliko znam, ne u prvom tromesečju. Postoje i druga varijanta: sačekajte tri meseca, pa primite tu drugu dozu odloženo, a da lekar to prati. I naglasio bih da je dobro da se prati ovaj slučaj - objasnio je dr Šekler.

Da li da se vakcinišem ako uzimam hormonsku terapiju?

Imam 66 godina, pre 19 godina sam počela da primam terapije metotreksata, trenutno sam na terapiji od 20 miligrama mesečno. Ranije su mi lekari govorili da ne primam nikakvu vakcinu. Šta mi Vi savetujete za kovid 19?

- Razgovarajte ponovo s lekarom. Moj stav je da imunosupresivna terapija, odnosno lekovi koji utiču na imunitet tako što ga obaraju, umanjuju efekat vakcine ili ga poništavaju.

Zato postoji rizik kod osoba koje imaju neke autoimune bolesti, a imaju antiinflamatornu odnosno imunosupresivnu terapiju, obaranje imuniteta. Onda je suludo da ti primaš vakcinu na koju imunitet treba da odgovori, a ti primaš lekove koji ti namerno obaraju imunitet da bi ti smanjili upalne simptome, otok, bol, svrab, crvenilo.

Znači, razgovarajte s lekarom, ako primate imunosupresivnu odnosno antiinflamatornu terapiju da se razmotri mogućnost da se u jednom periodu napravi prekid, da primi vakcinu, pa da se vrati na tu terapiju ako je to dozvoljeno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODRŽIVI TRANSPORT:  Ključni faktor zaštite životne sredine i zdravlja