MILORAD DODIK U DONJOJ GRADINI: Čuvamo sećanje na mučene i ubijane Srbe i sve druge žrtve ustaša

Tanjug

08. 05. 2021. u 12:28

PREDSEDAVAJUĆI i sprski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da se finalizuje projekat izgradnje Memorijalnog centra u Donjoj Gradini, koji će čuvati sećanje na stradanje Srba u Jasenovcu.

МИЛОРАД ДОДИК У ДОЊОЈ ГРАДИНИ: Чувамо сећање на мучене и убијане Србе и све друге жртве усташа

Foto: RTRS printskrin

Dodik je, nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa načelnicima četiri opštine, Kozarska Dubica, Kostajnica, Nevesinje i Drvar, rekao da je osim pomoći toj opštini, danas važna tema razgovora bio i Memorijalni kompleks u Donjoj Gradini, a s obzirom da je i povodo za posetu predsednika Srbije obeležavanja Dana sećanja na žrtve zločina-genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini.

Dodik je istakao da je stradanje Srba u Jasenovcu, teška i bolna tema, i kao što je kosovski zavet stari zavet za Srbe, tako je, ističe, jasenovački zavet novi zavet.

-Finalizujemo priču koja je dugo godina na čekanju, a to je izgradnja Memorijalnog kompleksa, koje bi trebalo da integriše sva mesta stradanja Srba i da se napravi mapa stradanja Srba, koja bi tu bila postavljena da je vide svi koji dolaze-, rekao je Dodik.

On je naveo da to do sada nije bilo sistemski uređeno, jer je stradanje Srba od ustaša na mnogim mestima bilo zanemarivano.

-Ta ustaška država nije nikakva takozvana država, to je država koju su formirali da bi ubijali Srbe. To su radili u Jasenovcu- rekao je Dodik.

On je dodao da je Jasenovac bio živ pet meseci nakon oslobođenja Beograda, i da su tamo nesmetano vršeni zločini nad Srbima, a da tadašnje komunističke vlasti nisu preduzele nijedan korak da bi oslobodile Jasenovac.

-Jasenovac i nije oslobođen, on se samooslobođn od 100 logoraša koji su uspeli da izađu i koji svedoče o tome da je tamo život ipak pobedio- rekao je Dodik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba