UPRKOS SVEMU, KOSMET NIJE OTUĐEN OD SRBIJE: Ovako je govorio veliki profesor Ratko Marković, najveći srpski stručnjak za ustavno pravo

M. MARKOVIĆ

29. 04. 2021. u 19:52

PROFESOR Pravnog fakulteta u Beogradu i nekadašnji visoki funkcioner Socijalističke partije Srbije, Ratko Marković, preminuo je u Beogradu, u 77. godini. Sahranjen je, po sopstvenoj želji, u prisustvu najuže porodice.

УПРКОС СВЕМУ, КОСМЕТ НИЈЕ ОТУЂЕН ОД СРБИЈЕ: Овако је говорио велики професор Ратко Марковић, највећи српски стручњак за уставно право

Ratko Marković u Rambujeu / Arhiva

- Otišao je veliki čovek, intelektualac, jedan od najuglednijih pravnika u istoriji Srbije 20. veka. Pošten, pravedan, istinski levičar do kraja privržen ideji socijalnih jednakosti, uvek dostupan svakom čoveku, veliki humanista - podseća, za "Novosti", na životni put profesora Markovića njegov višedecenijski drug Živadin Jovanović, nekadašnji šef diplomatije SRJ.

Ratko Marković

Vest o smrti i poslednjem ispraćaju u tišini zatekla je Jovanovića.

- Znam da je unazad nekoliko godina Ratko imao problema sa zdravljem, zapravo sa leukemijom, pa je izbegavao i pre pandemije masovnije skupove koji su mogli da mu pogoršaju stanje. Iskreno žalim što nije bilo prilike za neke naše dogovore o štampanju njegovog svedočenja o pregovorima u Rambujeu, gde je u februaru 1999. predvodio naš tim u takozvanim pregovorima sa predstavnicima kosovskih Albanaca. Bio bi to dragocen dokument, jer je samo on mogao da svedoči iz prve ruke, sve ostalo što je o toj velikoj prevari napisano može se vazda stavljati pod lupu sumnje.

A šta je profesor Marković doživeo u Rambujeu, upisano je u njegov život kao vreo žig. U tom čuvenom francuskom "zamku zamke" za srpsku delegaciju, i nije bilo nikakvih pregovora. Bila je to predstava čiji je poslednji čin bilo bombardovanje Jugoslavije.

- On je prozreo prevaru, u jednom trenutku rešio da se povuče iz tima, vratio se u Beograd da rukovodstvo suoči da je na delu igra, ali se ponovo prihvatio teškog i odgovornog zadatka, kao što je uvek radio - govori Živadin Jovanović. - Cenili smo ga i mi i mnogi oponenti. Cenile su ga kolege u svetu, a njegovo svedočenje u Hagu u postupku protiv predsednika Miloševića i Milutinovića poljuljalo je tužbe Tribunala protiv obojice.

Ipak, ostalo je zabeleženo ono što je profesor Marković kratko izjavio po povratku iz Rambujea:

- Sada smo kao ranjenik koji pristaje da mu amputiraju ruku ili nogu da bismo mu spasli život - kazao je. - Zato smo pristali na amputaciju Kosova kako bismo spasli sopstvenu državu i narod. Znam da građani teško primaju ovu istinu da Srbija pregovara sa Kosovom. Ali, nema svrhe da se to prikriva.

Dodao je:

- Uprkos svemu Kosmet nije otuđen od Srbije, NATO ne bi trebalo da misli da to što će posegnuti da to silom učini, da je otuđenje i trajno rešenje.

MEĐU OSNIVAČIMA SPS

PROFESOR Ratko Marković je jedan od osnivača Socijalističke partije Srbije. Bio u najužem rukovodstvu i njen disciplinovani vojnik sve do višestranačkih izbora, kada je izgubio mandant. Kazao je: "Povlačim se iz Generalštaba, jer sam izgubio bitku".

NAUKU USAVRŠAVAO U SVETU

TOKOM poslednje četiri decenije, profesor Marković je u biografiju upisao značajne mandate u pravosudnom, ali i prosvetno-naučnom sistemu Srbije. Bio je sudija Ustavnog suda Jugoslavije, pisac tri ustava, autor nekoliko zakona. Objavio je više od 200 naučnih radova, udžbenika i knjiga iz oblasti prava. Radovi su mu prevođeni na nekoliko stanih jezika i objavljivani u svetu, gde se i sam usavršavao.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

PUBLIKA JE OSTALA U ŠOKU: Ruski as je reagovao kao niko nikada posle poraza (VIDEO)