MUTANT IZ INDIJE SVE BLIŽI SRBIJI: U Grčkoj varijanta SARS-CoV-2 iz Azije potvrđena kod dve osobe

B. RADIVOJEVIĆ

27. 04. 2021. u 08:27

INDIJSKI mutant virusa korona, posle dva potvrđena slučaja infekcije u Grčkoj, sve je bliži i Srbiji, a naučnici strahuju da bi on u čitavoj Evropi mogao da izazove novi talas epidemije.

МУТАНТ ИЗ ИНДИЈЕ СВЕ БЛИЖИ СРБИЈИ: У Грчкој варијанта SARS-CoV-2 из Азије потврђена код две особе

Uzimanje brisa za PCR test na grčkoj granici / Foto AP

Mutant za koji se veruje da se u Indiji pojavio još u oktobru, iako je širenje uočeno tek nedavno, potvrđen je dosad u više od 20 zemalja i još je nedovoljno ispitan. Strahuje se da bi mogao da probije kako prirodnu, tako i zaštitu razvijenu posle antikovid-vakcina, ali ga je britanska služba za javno zdravlje svrstala kao "jedan od mutiranih tipova kovida pod istragom". To znači da ga zasad ne smatra dovoljno ozbiljnim da bi bio klasifikovan kao soj za zabrinutost.

Grčka je četvrta zemlja u Evropi, posle Velike Britanije, Belgije i Švajcarske, koja je prijavila prisustvo indijskog soja korone. Grčki operativni centar za javno zdravlje u nedelju je objavio da je virus-mutant otkriven kod strankinje stare 33 godine, koja živi na Atici, a početkom meseca je putovala u Dubai. Prvi slučaj je dva dana ranije identifikovan u Patri. Oboleli nije putovao, niti bio u kontaktu sa nekim pozitivnim. U oba slučaja tok bolesti je bio takav da nije zahtevao bolničko lečenje.

Doktor Marija Gnjatović, istraživač Instituta za primenu nuklearne energije (INEP), kaže da kod novog soja iz Indije zabrinjava to što može da utiče na antitela:

- Taj novi soj može da utiče i na antitela koja su se stvorila od vakcine i na prirodna antitela, odnosno od preležane bolesti.

Naučnici u celom svetu su dupli mutant stavili pod lupu, ali zapravo još ne znaju da li je zarazniji ili otporniji na vakcine. Poznato je da novi soj sa dve mutacije na spajk proteinu, odnosno šiljku virusa, ima sličnosti sa sada dominantnom brazilskom varijantom korone, ali i sa južnoafričkim virusom. Naučnici kažu da baš ta mutacija može da mu pomogne da izbegne antitela stvorena vakcinom ili preležanim kovidom 19. Veruje se ipak da će postojeće vakcine pomoći da se soj zaustavi u izazivanju težih oblika bolesti.

U Srbiji se epidemija smiruje. Na 11.657 testiranih virus je u ponedeljak potvrđen kod 1.987, od posledica kovida preminulo je još 30 ljudi, a na respiratorima je 187 pacijenata. U bolnicama je bilo 5.318 hospitalizovanih zbog kovida.

Ministar Zlatibor Lončar kaže da više od 99 odsto onih koji su na bolničkom lečenju nije vakcinisano.

- Analizom kod hospitalizovanih, koja je urađena tokom vikenda, kada je u bolnicama bilo 5.607 pacijenata, utvrđeno da ima i onih koji su se zarazili između dve doze, ali to, samo pokazuje da oni nisu ispoštovali mere - kaže Lončar. - Analiza je dokazala da bi brojevi bili manji da je više ljudi vakcinisano. Kada je reč o novim sojevima, Lončar kaže da je potrebno u što kraćem roku vakcinisati što veći broj ljudi, jer se na taj način sprečava širenje virusa i ne dozvoljava mu se da mutira.

KINESKO CEPIVO BEZ ZAKAZIVANjA

Od danas će na svim vakcinalnim punktovima u zemlji biti omogućeno vakcinisanje bez zakazivanja i vakcinom "sinofarm", najavio je direktor Kancelarije za e-upravu Mihailo Jovanović. On je rekao da je do sada u Srbiji dato 3.255.000 vakcina, od toga 1.945.000 prve doze, a oko 1.310.000 druge doze. Najmanje vakcinisanih, ispod 20 odsto, imaju Tutin, Novi Pazar, Lajkovac, Mionica, Žagubica, Rača, Bujanovac, Ljig, Žitorađa, Boljevac, Vladimirci, Ražanj, Doljevac, Varvarin, Merošina, Krupanj, Sjenica i Osečina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije