SRBIJA SE OVAKO BRANI: Održana vojna vežba "Odgovor 2021" u prisustvu predsednika Vučića (FOTO/VIDEO)

Novosti online

17. 04. 2021. u 11:03 >> 14:05

NA poligonima "Orešac" i "Pasuljanske livade" danas je održana Združena taktička vežba sa bojevim gađanjem "Odgovor 2021", kojoj je prisustvovao predsednik Aleksandar Vučić.

СРБИЈА СЕ ОВАКО БРАНИ: Одржана војна вежба Одговор 2021 у присуству председника Вучића (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Ministarstvo odbrane

Po završetku drugog dela vežbe na Pasuljanskim livadama, medijima se obratio predsednik Vučić, više o tome čitajte KLIKOM OVDE.

12:30 - VUČIĆ STIGAO NA PASULjANSKE LIVADE, POČEO DRUGI DEO VEŽBE

Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić stigao je na poligon „Pasuljanske livade“ gde se održava drugi deo Združeno taktičke vežbe „Odgovor 2021“.

Na „Pasuljanskim livadama“ jedinice Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i PVO, Žandarmerije i Helikopterske jedinice MUP-a Srbije prikazaće postupke ojačane borbene grupe u odbrani s prelaskom u napad.

Planirano je da dejstvuje lovačka i bombarderska avijacija, helikopteri, artiljerijsko-raketna sredstva protivvazduhoplovne odbrane, ali šta će moći da se izvede zavisi od vremenskih prilika.

Foto: Ministarstvo odbrane

 

Jedinice Kopnene vojske prikazaće manevar i vatreno dejstvo savremenih borbenih sistema, oklopnih borbenih vozila, sredstava artiljerije i širok dijapazon pešadijskog naoružanja.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aleksandar Vučić (@avucic)

11:50 - SVE SPREMNO ZA POČETAK DRUGOG DELA VEŽBE

Na vatrene položaje na poligonu „Pasuljanske livade“ Vojska Srbije izvela je deo najsavremenijeg naoružanja i borbenih sistema kojima raspolaže kao i sredstva iz razvoja domaće odbrambene industrije.


Izuzetnu preciznost i vatrenu moć pokazaće artiljerijsko-raketni sistem za protivvazduhoplovnu odbranu „Pancir S1“, koji se smatra jednim od najsavremenijih PVO sistema svoje klase na svetu. Njegov zadatak biće uništavanje grupe neprijateljskih vazduhoplova topovima 30 milimetara.
 
Reč je o sistemu koji obezbeđuje uništenje širokog spektra ciljeva, male odrazne površine, brzine cilja do 1.000 metara u sekundi uključujući i masovne nalete u uslovima aktivnih i pasivnih smetnji na daljinama do 20 kilometara i visinama do 15 kilometara.

11:35 SIGNAL SUNCE

Signal Sunce označio je završetak prvog dela vežbe na vojnom poligonu "Orešac".

Na aerodromu Lađevci jutros je izvršeno završno pripremanje i poletanje helikoptera Mi-35 i protivoklopnih helikoptera tipa "gama" koji će učestvovati na vežbi, a pred početak vežbe poleteće i jurišni avioni "orao", saopštilo je Ministarstvo odbrane.

11:03 POČELA VEŽBA

"Signal Avala!" - ovaj uzvik označio je početak vežbe uz dozvolu vrhovnog komandanta oružanih snaga, predsednika Srbije.

Na poligonu “Orešac“ se prikazaju sposobnost specijalnih jedinica Vojske Srbije i policije za izvođenje protivterorističke akcije i rešavanje talačke situacije.

Na „Pasuljanskim livadama“ jedinice Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i PVO, Žandarmerije i Helikopterske jedinice MUP-a Srbije prikazaće postupke ojačane borbene grupe u odbrani s prelaskom u napad. Dejstvovaće lovačka i bombarderska avijacija, helikopteri i artiljerijsko-raketna sredstva protivvazduhoplovne odbrane. Jedinice Kopnene vojske prikazaće manevar i vatreno dejstvo savremenih oklopnih borbenih vozila, sredstava artiljerije i širok dijapazon pešadijskog naoružanja.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aleksandar Vučić (@avucic)

11:00 - PREDSEDNIK STIGAO NA POLIGON "OREŠAC"

Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić upravo je stigao na poligon „Orešac“ gde ga je dočekao počasni stroj Garde Vojske Srbije.

Vežbi prisustvuju i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, kao i direktor policije Vladimir Rebić i direktor Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić. Takođe, među visokim zvanicama je predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

Foto: Printskrin

 

Zadatak helikoptera Mi-35 na vežbi je da nakon slamanja napadne moći i zaustavljanja neprijatelja pruže vatrenu podršku u cilju pripreme za izvršenje protivnapada. Helikopteri Mi-35 dejstvovaće nevođenim raketnim zrnima i topovima 23 milimetra.

Na poligonu Pasuljanske livade prikazana je njihova osnovna namena - izvođenje borbenih dejstava po ciljevima na zemlji, u okviru vazduhoplovne vatrene podrške snagama kopnene vojske, odnosno protivoklopna borba i uništenje neprijateljeve žive sile.

Foto: Printskrin

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (36)

ZELENE VEŠTINE U LJUDSKIM RESURSIMA: Zaštitimo životnu sredinu kroz svoj rad