STUDENTI ĆE PRAVITI I SIMULATORE LETA: Saradnja Mašinskog fakulteta i srpske kompanije (FOTO)

V. C. S.

16. 04. 2021. u 07:31

MAŠINSKI fakultet u Beogradu i domaća inovativna kompanija PR-DC, specijalizovana za proizvodnju bespilotnih letelica, potpisali su Sporazum o saradnji na ovom fakultetu.

СТУДЕНТИ ЋЕ ПРАВИТИ И СИМУЛАТОРЕ ЛЕТА: Сарадња Машинског факултета и српске компаније (ФОТО)

Foto: Privatna arhiva

Sporazumom su dogovorili zajedničko nastupanje fakulteta i kompanije na različitim projektima i međunarodnim konferencijama, udruženo istraživanje i učešće u modifikaciji obrazovnih programa.

Iza kompanije PR-DC stoje dve generacije porodice Petrašinović - roditelji i deca, svi inženjeri mašinstva. Zanimljivo je da su svoje prve naučne korake napravili upravo na ovom fakultetu.

Prema rečima Nikole Petrašinovića, osim razvojem i proizvodnjom bespilotnih letelica, oni razvijaju i brze punjače za dronove, kao i opremu koja ih štiti, ali i simulator leta na kome se obučavaju piloti, kao i letelice od kilogram, 20 kg, 100 kg i 200 kg.

- Početak kompanije PR-DC praktično predstavlja polazak naših roditelja na studije vazduhoplovstva, pre 40 godina, koji su još tada predviđali ovo čime se mi danas bavimo. Kada smo braća, sestra i ja završili Mašinski fakultet, redom smo im se pridruživali i danas svi zajedno radimo u firmi na proizvodnji inovativnih proizvoda - kaže Nikola Petrašinović.

Foto: Privatna arhiva

Dodaje da su kroz studije i iskustvo roditelja shvatili da mogu ostati u Srbiji i odavde stvarati inovacije koje će, nadaju se, videti ceo svet.

- Najbitnije je imati ideju, volju i biti hrabar tokom celog puta, od zamisli jednog novog drona, pa sve do njegove proizvodnje - kaže naš sagovornik, i dodaje da im je posebno drago što će studenti moći da dolaze u njihovu firmu na praksu. Tako će još tokom ranih studentskih dana početi da stiču praktične veštine i iskustvo, dragoceno za buduće inženjere vazduhoplovstva i mašinstva.

LETEĆA KOLA

KOMPANIJA PR-DC konstruisala je "leteći automobil" (flying car) za vlasnika Pinka Željka Mitrovića. U pitanju je prvi oktokopter sa kabinom i manuelnim upravljanjem.

- Ideja nam je da podržimo povezivanje nauke i privrede u celoj Srbiji, jer smatramo da je to pravi put do usklađivanja potreba privrede i kapaciteta naučne zajednice - zaključuje.

Gabrijela Grujić, pomoćnik ministra prosvete za dualno i preduzetničko obrazovanje i vaspitanje, rekla je prilikom potpisivanja ugovora da je brzina transfera znanja ključna za dvadeset prvi vek.

- Najbolji način za to je spajanje teorije i prakse i omogućavanje mladim ljudima da budu inovativni. Na vreme smo razmišljali o zakonskoj regulativi koja danas omogućava da u stimulativnoj sredini razvijaju kritičko i analitičko mišljenje i razvijaju inovativnost - kazala je Grujićeva.

Foto: Privatna arhiva

Bojana Krstić, rukovodilac službe za inovacije Privredne komore Srbije, istakla je da mladi koji se bave inovativnom delatnošću imaju njihovu podršku, a kompanije kroz ovaj vid saradnje višestruku korist. Potpisivanju sporazuma prisustvovao je i dekan Mašinskog fakulteta Radivoje Mitrović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati