NAUČNICI TUŽILI DRŽAVU ZBOG PLATA: Istraživači nezadovoljni jer ih ne prebacuju iz nižih u više naučne kategorije

Lj. BEGENIŠIĆ

13. 04. 2021. u 09:00

NAUČNICI su pokrenuli pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu postupke protiv Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kako bi im bila nadoknađena materijalna šteta koja im je načinjena, jer već 10 godina nije regulisano prebacivanje iz nižih u više naučne kategorije.

НАУЧНИЦИ ТУЖИЛИ ДРЖАВУ ЗБОГ ПЛАТА: Истраживачи незадовољни јер их не пребацују из нижих у више научне категорије

Foto Ž. Knežević

Oni ističu da su dobijali i do 75 odsto nižu platu od one koju bi imali da su napredovali. Istraživači traže i da se izvrši veštačenje, kako bi se utvrdilo o kolikoj se šteti radi.

- Organi Ministarstva, na čelu sa ministrima Šarčevićem i Ružićem, nisu želeli da razmotre problem naučnika i, zbog nerada Ministarstva i nepoštovanja ugovora iz 2010. godine, grubo su oštetili mlade naučnike koji zbog toga danas primaju i do 75 odsto nižu platu od svojih kolega - kaže nam dr Milan Ivanov, viši naučni saradnik Instituta za medicinska istraživanja Univerziteta u Beogradu. - Kako smo naišli na zid nerazumevanja u Ministarstvu, morali smo se okrenuti sudu, jer verujemo da smo mi pre svega pravna država.

On pojašnjava da naučnici predlažu sudu da u toku dokaznog postupka naloži Ministarstvu da izvrši ocenjivanje ostvarenih rezultata naučnih radnika i izvrši novu kategorizaciju u skladu sa zakonskim propisima i drugim aktima kojima je ova oblast regulisana.

- Zamislite da u jednoj osnovnoj školi jedan profesor matematike prima platu 60.000 dinara, a njegov kolega 105.000 dinara. Da li bi to moglo da se desi - pita Milan Ivanov. - Tu mora da se razume da nisu samo iznosi u neto vrednosti plate, već su za ovih deset godina ti mladi ljudi, koji danas to više nisu, oštećeni za desetak godina penzionog doprinosa koji će se odraziti na visinu penzije. Ovim nepoštovanjem ugovora Ministarstvo je udarilo na našu prošlost, utiče na sadašnjost, a poprilično nas je oštetilo i u budućnosti.

Istraživači su 2011. godine potpisali ugovor sa Ministarstvom u kojem su kategorije navedene, ali je navedena i rekategorizacija istraživača na dve godine, pa je tako prva trebalo da bude 2013.

- Istraživači su radili svoj deo posla, dok Ministarstvo i ministri svoj deo posla nisu, i tako su oštetili deo naučne zajednice kršenjem ugovora koji su potpisali - kaže Ivanov. - Najveća diskriminacija je učinjena prema tada mladim istraživačima, jer poslednja kategorizacija je učinjena pre tačno 10 godina. Ti ljudi su po automatizmu dobijali A4 kategoriju i automatski 40 odsto nižu platu od kolega u kategoriji A1, i tako 10 godina.

Napreduje se u odnosu na objavljene radove, učešće u projektima, a najviša kategorija za naučnike je A1.

NADOKNADA SAMO ZA TRI GODINE

IVANOV smatra da štetu koja je načinjena zbog zakona ne mogu da u potpunosti da nadoknade, jer su oštećeni već devet godina.

- Možemo da nadoknadimo samo poslednje tri godine - kaže dr Ivanov. - Pored svega ovoga, boli saznanje da pojedine kolege dobijaju na godišnjem nivou više od pola miliona dinara više od vas, i to za slabije rezultate u tom periodu. Bar u nauci rezultati su poprilično transparentni i vidljivi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije