OGLASILA SE KOMPANIJA "RIO TINTO" POVODOM PROTESTA: Razumemo zabrinutost građana, jer o projektu postoji mnogo neistina u javnosti

V. M.

10. 04. 2021. u 11:56

SVESNI smo trenutnih događaja u Beogradu i potpuno razumemo zabrinutost građana za životnu sredinu, jer mi, zaposleni i naše porodice i deca, dišemo isti vazduh i živimo na istoj zemlji, kao naši sugrađani, koji danas protestuju, poručuju iz kompanije "Rio Tinto".

ОГЛАСИЛА СЕ КОМПАНИЈА РИО ТИНТО ПОВОДОМ ПРОТЕСТА: Разумемо забринутост грађана, јер о пројекту постоји много неистина у јавности

U Beogradu prezentovan projekat / Foto D. Milovanović

- Želimo da istaknemo da deo te zabrinutosti proizilazi iz neposedovanja dovoljno informacija o projektu, što je razumljivo budući da je projekat u fazi izrade Studije izvodljivosti, a da su Studije o proceni uticaja na životnu sredinu te koje će dati detaljne odgovore na pitanja, koja građani postavljaju sada, u fazi izrade. Navedene studije će, naravno, biti deo javne rasprave -kaže se u saopštenju dostavljenom “Novostima”.

Sa druge strane ,kako kažu, “ žele da istaknu da o njihovom projektu postoji mnogo neistina u javnosti”.

- Jedna od tvrdnji je da će reke Jadar, Drina pa čak i Sava biti zagađene, što je apsolutna neistina. Kompanija će samo u postrojenje za prećišćavanje otpadnih voda uložiti između 30 i 40 miliona evra, dok je ukupna investicija koju planiramo da usmerimo u zaštitu životne sredine preko 100 miliona dolara, s tim što možemo očekivati, da nakon završetka idejnih i glavnih projekata, procenimo da je potrebno i više.

Imajući u vidu veliki broj netačnih informacija koje postoje o projektu, pozivamo građane i stručnu javnost da se o našem projektu informišu preko zvaničnih kanala komunikacije kompanije, kao i kroz nastupe naših stručnjaka. Takođe, upućujemo poziv građanima i stručnoj javnosti da prisustvuju sastancima, koje redovno organizujemo, kao što su “Dani otvorenih vrata” u Brezjaku i Loznici, i sastancima sa lokalnom zajednicom, koji će se održavati jednom mesečno. Na ovim susretima naši stručnjaci odgovaraju na sva pitanja građana.

- Želimo da ponovimo čvrst stav državnih organa Republike Srbije sa kojim je Rio Tinto u potpunosti saglasan, da se od projekta “Jadar” očekuje da ispuni najviše standarde u oblasti zaštite životne sredine i da poštuje regulativu Republike Srbije i Evropske unije.

Bez obzira na podršku državnih institucija  koju projekat „Jadar“ ima, razumemo i poštujemo činjenicu da će lokalna zajednica pokretati pitanja u vezi sa projektom ove veličine i značaja. Upravo, osnovni preduslov za razvoj projekta i jeste partnerstvo sa lokalnim zajednicama. Iz tog razloga posvećeni smo međusobnoj bliskoj saradnji, kako bismo u okviru pripreme Studije o proceni uticaja na životnu sredinu, odgovorili na sva pitanja- navodi se iz Kompanije Rio Tinto.

- Dozvolite nam da pomenemo i to da kompanija Rio Tinto prepoznaje značaj zajedničkog rada kompanija, vlada i društava po pitanju klimatskih promena. Svi moramo prepoznati i prihvatiti svoju ulogu u suočavanju sa klimatskim promenama i globalnom zelenom tranzicijom. Verujemo da litijum ima izutetno značajnu ulogu za budućnost sa niskim emisijama ugljenika. Takođe, litijum je važan resurs za niz novih tehnologija koje će omogućiti Srbiji, Evropi i svetu tranziciju ka zelenijoj i digitalnoj budućnosti.Na kraju, želeli bismo da istaknemo da se naši Info centri nalaze u Loznici u Gimnazijskoj ulici 4 (telefoni: 015 872 992, 015 872 834), i na Brezjaku u ulici Stevana Sinđelića 9 (telefon: 015 610 223). Zbog trenutne epidemiološke situacije, dolaske u Info Centar je potrebno prethodno najaviti, kako bismo mogli da poštujemo preporučene mere.

Kao vodeća globalna kompanija u oblasti rudarstva i prerade rude, Rio Tinto je posvećen otvorenom, razumnom i mirnom razgovoru sa lokalnom zajednicom kako bismo u bezbednoj i iskrenoj atmosferi prvenstveno razumeli, a zatim i odgovorili na njihova pitanja i brige.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DAN ZEMLJIŠTA: Zemlja i voda su izvor života