DRAMATIČNA PROMENA VREMENA: Stiže nam hladni talas sa Arktika, prete istorijski niske temperature

Novosti online

03. 04. 2021. u 10:28

VEOMA dramatična promena očekuje evropski kontinent u narednim danima, odnosno da je reč o istorijskom hladnom udaru sa Arktika, upozoravaju meteorolozi.

ДРАМАТИЧНА ПРОМЕНА ВРЕМЕНА: Стиже нам хладни талас са Арктика, прете историјски ниске температуре

Foto: A. Stevanović

Prema tvrdnjama stručnjaka, ovaj hladni talas će prvo pogoditi Ujedinjeno Kraljevstvo i Irsku, a zatim će se početkom nedelje proširiti ka centralnoj Evropi i Sredozemlju. Meteorolozi predviđaju jake snežne padavine na Alpima i Balkanu u utorak, i upozoravaju na pojavu mraza koji bi mogao da ugrozi cvetajućuju vegetaciju.

Stiže istorijsko zahlađenje?

Portal "Severe Weather Europe" podseća da je krajem februara u Evropu stigao topao talas iz Sahare, koji je uz prašinu doneo i rekordne visoke temperature u nekim područjima za to doba godine. Međutim, sredinom marta je došlo do zahlađenja širom Evrope, a krajem meseca je usledio još jedan topli talas koji je zagrejao vazduh i doneo toplo vreme i visoke temperature.

Međutim, sada ponovo stiže nova promena vremena u Evropi, te nam prema ocenama stručnjaka stiže istorijsko zahlađenje. Snažni hladni talas sa Arktika bi trebalo u narednim danima da stigne na veći deo Starog kontinenta, među njima Sredozemlje, Iberijsko i Balkansko poluostrvo.

Prema prognozama meteorologa, hladni talas sa Arktika će biti toliko intenzivan, da će u nekim delovima Evrope doneti istorijski niske temperature za ovo doba godine. Treba napometi da uglavnom u ovo vreme dolazi do postepenog rasta toplote i dolazi to cvetanja vegetacije u mnogim delovima Evrope, te stručnjaci strahuju da bi mraz i niske temperature mogle da nanesu ozbiljnu štetu biljkama.

I Republički hidrometerološki zavod Srbije (RHMZ) poslao je upozorenje zbog pada temperature u našoj zemlji.

- Slabi jutarnji mrazevi (do -3°C) na 2 metra visine mogu dovesti do oštećenja na procvetalim vrstama i sortama voća. Preporuka poljoprivrednim proizvođačima je da budu u pripravnosti i da prate vremensku prognozu, a ako imaju mogućnosti i da primene adekvatnu zaštitu - navodi se na sajtu RHMZ-a

"Meteorološki ekstrem"

Naš meteorolog Marko Čubrilo objavio je na Fejsbuku da nas ove nedelje čeka "meteorološki ekstrem".

- Nastavljaju se simulacija jakog pogoršanja i zahlađenja u utorak posle podne koje bi osim planinama sneg, ponegde čak i dosta obilan moglo doneti na kratko i u nizije regiona. Trenutno su dva glavna modela veoma snežna, a večernji proračun ECMWF-a je po tom pitanju vrlo blizu ekstremnoj situaciji - naveo je Čubrilo.

- Ukoliko bi se trenutne simulacije ovog modela održale utorak posle podne i u noći ka sredi velikom delu regiona, uključujući i najveći deo nizija donose pravo zimsko vreme. Ipak, verujem da će se simulacija modela po pitanju količine snega za nizije malo smiriti kako se datum bude približavao, jer ovakve postavke bi donele jedan od najvećih aprilskih snegova velikom delu regiona, ali je sve izglednije da nas sredinom naredne nedelje čeka povratak u pravu zimu, barem na kratko. Spremite za dolazak kiše i planinskog snega - dodao je on.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024