SRBIN ZARAŽEN SA DVA SOJA KORONE: Ovo je razlog zašto se to desilo

Novosti online

01. 04. 2021. u 12:29

SLUČAJ jednog pacijenta u Republici Srpskoj nedavno je zaprepastio nauku. Kod njega je utvrđeno da je zaražen sa dva soja virusa korone, sa britanskim i južnoafričkim sojem. Istovremeno naučnici u Indiji su otkrili novu varijantu korona virusa koja je nazvana "dupli mutant".

СРБИН ЗАРАЖЕН СА ДВА СОЈА КОРОНЕ: Ово је разлог зашто се то десило

Foto AP

Zvaničnici proveravaju da li je varijanta gde se dve mutacije udružuju u isti virus, možda zaraznija od ostalih i da li je kod nje eventualno manja efikasnost vakcina.

Infektolog, profesorka doktorka Eleonora Gvozdenović rekla je da je ovo slučaj koji treba istražiti, te da su medicinari zatečeni budući da su verovali da jedna osoba može biti zaražena samo jednim sojem korone.

- Što se tiče te najave da je jedna osoba inficirana sa dva soja korona virusa to je vrlo interesantna pojava, budući da su lekari mislili da jedna osoba može biti inficirana samo jednim virusom. To je nešto što tek treba da se proučava i nešto na čemu treba da se radi - kaže dr Emilija.

Ona navodi da je neophodno da naučni svet dobro ispita u čemu je reč, jer postoje mogućnosti da se razlog ovakvog zaražavanja krije u specifičnim imunloškim karakteristikama.

Dupli mutant je novi soj korone koji su otkrili naučnici u Indiji, a doktorka Emilija otkrila je koliko su vakcine efikasne kada su mutacije u pitanju.

- Vakcine su sve fokusirane na jedan deo virusa, na šiljak, a koliko sam ja čitala tu se još uvek nisu odigrale nikakve mutacije. One su kod virusa normalna stvar, to se od njih i očekuje. Virus će mutirati kako bi pokušao da napravi jednu miroljubivu koegzistenciju sa čovekom, da može lepo da se razmnožava, a da i mi možemo lepo da živimo - kaže doktorka Emilija.

(Kurir.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)