POLICIJA ISTRAŽUJE LAŽNE DIPLOME: Univerzitet u Kragujevcu tužilaštvu predao dokaze o neregularnostima na fakultetima

Lj. B.

31. 03. 2021. u 09:11

TUŽILAŠTVU i policiji dostavili smo dokaze o nelegalnom izdavanju 22 diplome Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu medicinskim sestrama iz Hrvatske i još 15 diploma doktora nauka stečenih na različitim fakultetima, pretežno za mendžement i ekonomiju koje su izdate građanima sa Kosova i iz Severne Makedonije.

ПОЛИЦИЈА ИСТРАЖУЈЕ ЛАЖНЕ ДИПЛОМЕ: Универзитет у Крагујевцу тужилаштву предао доказе о нерегуларностима на факултетима

Foto: M. Luković

Na univerzitetu ne postoji nijedan dokaz da su oni upisali doktorske studije, nema podataka o položenim ispitima, nostrifikaciji prethodno stečenih diploma i nema traga o uplaćenom novcu za školovanje. Postoje samo diplome koje su im izdate.

Ovo nam je rekao rektor Univerziteta u Kragujevcu prof. Nenad Filipović, koji je naveo i da je kragujevački univerzitet već poništio 22 diplome koje je 2014. godine izdao Fakultet medicinskih nauka medicinskim sestrama iz Hrvatske.

- Diplome su poništene medicinskim sestrama koje su nastavu pohađale u Puli, na studijskom programu Evropskog centar za mir i razvoj (ECPD), koji nije bio registrovan u Hrvatskoj, ni kod nas nema akreditaciju. Hrvatska je zbog toga zabranila izvođenje nastave, a deo studenata upisao je treću godinu na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu, bez ikakve potrebne dokumentacije - kaže profesor Filipović.

Za Univerzitet u Kragujevcu, zakoniti i legalni su samo akreditovani studijski programi realizovani po zakonima Srbije, ističe rektor Filipović i naglašava da se na fakultete ovog univerziteta stranci mogu upisivati ako ispune uslove - treba da nostrifikuju prethodno stečenu diplomu, opredele se za program koji bi pohađali na srpskom jeziku ili za program na stranom jeziku ukoliko je akreditovan i plate školarinu.

U SPORAZUMU NEMA NASTAVE

EVROPSKI centar za mir i razvoj (ECPD) je naučnoistraživačka ustanova koju su osnovale Ujedinjene nacije odnosno Univerzitet za mir UN. Ima mrežu odeljenja na Balkanu, a njihovo sedište u našoj zemlji je u Beogradu. Inače, Fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu sa ovom organizacijom potpisao je ugovor 2002. godine, a obnovio ga 2011, a od tada je potpisano još nekoliko sporazuma. Međutim, nijedan sporazum ne predviđa organizovanje nastave i polaganje ispita po studijskim programima ECPD.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili