RAMPA ĆE SE EVROPI OBITI O GLAVU: Kovid-pasoši koje nameravaju da uvedu zvaničnici EU predstavljaju sramnu politizaciju zdravstvenog pitanja

Jelena Subin

14. 03. 2021. u 11:00

EVROPSKA unija sprema kovid-pasoše, a bezbrižno će moći da putuju samo oni koji su primili neku od vakcina odobrenih od njihove agencije za lekove. EU potvrda o vakcinaciji, kako se najavljuje iz Brisela, neće se odnositi na one koji su primili kinesko ili rusko cepivo. Ovim je EU još jednom spustila rampu svima koji nisu po njihovim "standardima"!

РАМПА ЋЕ СЕ ЕВРОПИ ОБИТИ О ГЛАВУ: Ковид-пасоши које намеравају да уведу званичници ЕУ представљају срамну политизацију здравственог питања

Foto EPA

Ipak, mnogi koji se u Srbiji bave putovanjima, tvrde da će ova politička odluka sa prvim danima početka letnje sezone biti - promenjena.

Kako je izjavila evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson, ove potvrde bi trebalo da važe za teritorije svih 27 članica, čime bi bilo omogućeno slobodno kretanje građana unutar EU. Zelenu propusnicu zvanično je zatražio grčki premijer Kirijakos Micotakis.

To znači da čak ni državljani Mađarske, koji su primili rusku vakcinu "sputnjik" ili kineski "sinofarm", neće moći da registruju zeleni karton u EU, mada su njene članice.

Kako je za "Novosti" potvrdila ministarka turizma Tatjana Matić, naša zemlja čeka zvaničnu i jedinstvenu odluku Brisela, koja se očekuje 17. marta:

LISTA ODOBRENIH PROIZVOĐAČA

EVROPSKA agencija EMA trenutno je odobrila vakcine kompanija "Fajzer", "Astra Zeneka", "Moderna" i "Džonson i Džonson". Kovid-pasoši biće dostupni u digitalnom i papirnom formatu. Izvori u EU potvrdili su i da države mogu slobodno da vakcinišu stanovništvo kojom god žele vakcinom, ali da sertifikat o vakcinaciji neće dobiti.

- U predlogu dokumenta koji je dostavljen iz Brisela na uvid našim institucijama, vrsta cepiva ne navodi se kao uslov za izdavanje digitalnih sertifikata. Nije dobro prejudicirati rešenja, posebno ako je poznato da je i ruska vakcina u proceduri za dobijanje potvrde Evropske agencije za lekove. Brza i masovna imunizacija najbolji su odgovor u zaštiti zdravlja svih građana i bilo kakva ograničenja u procesu vakcinacije mogu da imaju suprotan efekat. To bi značilo kršenje osnovnih evropskih vrednosti i predstavljalo bi politizaciju zdravstvenog pitanja.

Prema rečima Aleksandra Seničića, direktora JUTA, uvek će se naći neko rešenje da se putuje:

- Ne verujem da će to baš tako da se usvoji. Čak i ako se to desi, svaka zemlja zadržava pravo da donese sopstvenu odluku. Ovo je čista politička odluka. Ekonomski to nije realna odluka, a vakcina nije obavezujuća. Svakako, ići ćemo tamo gde nas budu hteli i gde bude moglo da se putuje. Sumnjam da će se neko odreći turista iz Kine ili Rusije, samo zbog vakcine. Uz to, važiće i serološki test, pa će svi koji su se vakcinisali imati antitela.

HONGKONG: LAKŠE DO VIZA

 

KINESKO predstavništvo Ministarstva spoljnih poslova u Hongkongu saopštilo je da će pojednostaviti vizne zahteve za kontinentalnu Kinu za strance u gradu koji su vakcinisani protiv kovida 19 isključivo cepivom kineske proizvodnje. Pojednostavljeni postupak odnosi se i na zahteve podnete pre pandemije, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest