TRAŽE SASTANAK S DAČIĆEM: Vreme je da se Romkinje upoznaju sa radom Narodne skupštine

V.C.S.

12. 03. 2021. u 13:32

ORGANIZACIJA Opre Roma Srbija zatražila je sastanak sa predsednikom Skupštine Ivicom Dačićem, budući da nije mogao da ih primi 8. marta, kada su se predstavnice ove organizacije pojavile pred parlamentom.

ТРАЖЕ САСТАНАК С ДАЧИЋЕМ: Време је да се Ромкиње упознају са радом Народне скупштине

Foto: V.C.S.

Kako je za „Novosti“ potvrdila Jelena Reljić, cilj je da se Romkinje upoznaju sa radom Narodne skupštine i da se u njoj čuju i njihove potrebe i problemi.

- U Srbiji, prema procenama, ima oko 200.000 Romkinja – kaže Reljić. – Na poslednjem popisu, pre deset godina, bilo je zvanično 147.000 Roma, ali su procene da ih je sada između 300.000 i 500.000, od čega polovina žena. Veliki broj njih ne zna koja je svrha skupštine i kako ona utiče na njihov život i reševanje njihovih problema. Zato nam je cilj da, u dogovoru s predsednikom parlamenta, organizujemo akciju upoznavanja romskih žena sa zakonodavnom vlašću i radom poslanika, i posetu zgradi parlamenta.

Ona navodi da su romske žene danas u Srbiji marginalizovane, da ih tradicionalističko društvo tretira kao da im je mesto u kuhinji, da nemaju iste prilike za obrazovanje i školovanje kao ostale žene, da moraju daleko više da uče i rade da bi stigle do škole i fakulteta.

- Mnogima roditelji ne daju da nastave školovanje, što zbog tradicionalizma, što zato što ne žele da se njihove ćerke školuju, a da posle negde rade kao čistačice. Ipak, one koje upišu srednju školu i fakultet u 90 odsto slučajeva i završe – kaže naša sagovornica.

Istraživanja poslednjih godina pokazala su da 80,4 odsto mladih Roma rano napusti školovanje, dok je taj procenat u ukupnoj populaciji 7,8. Takođe, u ukupnoj populaciji 97 odsto dece upiše osnovnu školu, a u romskoj 69, a završi je 64 odsto. Srednju školu, pak, upiše samo njih 22 odsto. Zabrinjava i podatak da u ukupnoj populaciji oko sedam odsto mlađih od 18 stupa u brak, dok je u romskoj populaciji to 57 odsto, a stopa maloletničkih rađanja je 38 procenata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)