ZAJEDNO DO ZAPOŠLJAVANJA ROMSKE POPULACIJE: Saradnja Pokrajinskog sekretarijata za privredu i Kancelarije za inkluziju Roma

J.L.

08. 03. 2021. u 15:43

SARADNjA u oblasti rada i zapošljavanja, sa akcentom na romsku populaciju, kao i o koordinacija sa Nemačkom agencijom za razvoj GIZ, u okviru koje postoji prostor za sprovođenje međunarodnih projekata za kreiranje romskih politika, okosnica su budućeg zajedničkog delovanja Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam i Kancelarije za inkluziju Roma.

ЗАЈЕДНО ДО ЗАПОШЉАВАЊА РОМСКЕ ПОПУЛАЦИЈЕ: Сарадња Покрајинског секретаријата за привреду и Канцеларије за инклузију Рома

Foto: J.L.

Po rečima Nenada Ivaniševića, pokrajinskog sekretara za privredu i turizam, posebno je važno da se pruži pomoć i podrška da Romi budu vidljiviji na tržištu rada, ali i na tržištu privrede i preduzetništva.

- Ovim pitanjem ćemo se posebno baviti s obzirom na činjenicu da je čak 90 odsto Romkinja nezaposleno. Sve ono što i sama nacionalna strategija zapošljavanja prepoznaje jeste da su Romi i Romkinje posebna kategorija kojoj bi trebalo posvetiti posebnu pažnju. Kancelarija za inkluziju Roma je naš partner, sa kojim nameravamo da kroz podsticajne programe Sekretarijata značajno podignemo kvalitet života romskoj zajednici u Vojvodini, stvarajući bolje polazne osnove, kako bismo imali iste životne uslove – ističe Ivanišević. - Stoga ćemo kroz programe zapošljavanja posebne uslove postaviti teško zapošljivim kategorijama stanovništva, ali i da idemo korak dalje i u njima probudiomo duh preduzetništva, kako se ne bi sve završavalo samo na javnim radovima.

Foto: J.L.

 

Ivanišević ističe da je potrebno prikupljati informacije o stanju na samom terenu mobilnim ekipama i timovima, kako bi i sami korisnici bili pripremljeni kada podsticajna sredstva na koja bi mogli da konkurišu budu na snazi, jer je od velike važnosti dostupnost i informisanost stanovništva o tome šta se nudi u okviru relevantnih institucija.

- Ponosan sam na činjenicu da sada govorimo o velikom broju Roma koji su završili fakultete, a važno je da i srednja škola bude obavezna, kako ne bi u 21. veku govorili o ljudima koji su završili samo osnovnu školu. Obrazovanje bi trebalo da se podrazumeva, kako bi se zajednički, sa svim relevantnim činiocima reazgovaralo i o zapošljavanju Roma, i to u struci, kao i za romska pitanja - smatra Ivanišević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!