MINISTAR LONČAR ZA RTV SLOVENIJA: Partnerstvo i zajednička borba svih država Evrope protiv korona virusa je najbolje rešenje

B. R.

04. 03. 2021. u 10:32

МИНИСТАР ЛОНЧАР ЗА РТВ СЛОВЕНИЈА: Партнерство и заједничка борба свих држава Европе против корона вируса је најбоље решење

Foto: B. R.

MINISTAR zdravlja u Vladi Republike Srbije dr Zlatibor Lončar u intervjuu za državnu televiziju Slovenije istakao je da su za uspeh Srbije u procesu imunizacije građana najzaslužniji predsednik Vučić i zdravstveni radnici koji su omogućili velikom broju građana Srbije da se u kratkom roku vakcinišu protiv kovida 19.

U prilogu koji je u sredu uveče emitovan u centralnoj informativnoj emisiji “Dnevnik” na RTV Slovenija, ističe se veliki uspeh Srbije, koja je šesta u svetu po broju vakcinisanih I navodi da je naša zemlja samo u prva dva meseca ove godine obezbedila preko dva miliona doza vakcina, različitih proizvođača.

Ministar Lončar je tom prilikom istakao da partnerstvo I zajednička borba svih država Evrope, kako onih koje su u EU tako i onih koje još uvek nisu punopravne članice, mora biti imperativ ukoliko želimo da pobedimo u borbi protiv korona virusa.

“Kao što virusi ne poznaju granice, tako i borba protiv korona virusa i svih drugih pošasti koje ugrožavaju zdravlje stanovništva Evrope, mora biti zajednička, I ostati isključivo u domenu zdravstva, a ne politike. Srbija danas ima američko-nemačku vakcinu (Pfizer), britansku (Astra Zeneca), kinesku (Sinopharm) I rusku (Sputnik V). Dakle naše političko opredeljenje, kada su vakcine u pitanju, je isključivo interes očuvanja zdravlja građana Srbije!

- Podsetiću vas da je Srbija od začetka član inicijative COVAX I da je podržala ovaj program i materijalno, izdvojivši nekoliko miliona evra za istraživanje, proizvodnju I kupovinu vakcina. E sada, to što od COVAX programa nismo još uvek dobili ni jednu jedinu dozu, nije odluka Srbije.  Sa druge strane, Srbija je donirala vakcine i Republici Severnoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini,  Crnoj Gori,  Republici Srpskoj I time čitavoj Evropi pokazala kako partnerstvo, solidarnost I saradnja  mogu I trebaju da izgledaju, u praksi - istakao je Lončar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)