SEIZMOLOG OTKRIVA: Ulazimo u period jakih potresa

Novosti online

03. 03. 2021. u 12:52

СЕИЗМОЛОГ ОТКРИВА: Улазимо у период јаких потреса

Depositphotos

ZEMLJOTRES od 6,2 stepena koji je danas pogodio Grčku verovatno se osetio i na jugu Srbije, kaže Slavica Radovanović, seizmolog.

Ona kaže da Grčku ne bi trebalo da pogodi još jači naknadni zemljotres, ali upozorava da ovo nije poslednji jak na našem podneblju, već da smo tek ušli u period kada ćemo svedočiti jakim zemljotresima.  

Jak zemljotres Grčku je pogodio oko 11.15 sati, a epicentar potresa bio je 121 kilometar jugozapadno od Soluna, kod grada Larise. Jačina potresa bila je prema prvim merenjima EMSC-a 6,2 stepena po Rihteru. Potres se najviše osetio u Solunu.

Dva korisnika su na Tviteru EMSC-a ostavila komentare da se potres osetio u Prištini i Podgorici.

Sagovornica kaže da s obzirom na jačinu zemljotresa i udaljenost epicentra to uopšte nije nemoguće, pa čak precizira i da se moglo tresti i na višim spratovima u Nišu.

- To znači da se mogao osetiti u južnim delovima Srbije, pa čak i u Nišu na višim spratovima - kaže Radovanovićeva i dodaje:

- Posle svih onih zemljotresa na turskoj obali koji su bili u decembru, pa Albanija, znači da smo ušli u period kada ćemo sigurno svedočiti jakim zemljotresima. Ovaj sigurno nije poslednji na ovim prostorima. U Grčkoj je ovaj verovatno maksimalni i teško da će biti jačih, naknadnih udara.

Podseća da se Petrinja tresla gotovo mesec dana, a kada je polako počela da opada seizmička aktivnost u njih, zemljotresi su počeli na širim prostorima, pa se jutros tresla Glina.

- To sad samo svedoči da će se polako i drugi prostori buditi jedan po jedan, svi pripadamo nekom geotektonskom prostoru, tako da ne može na jednom kraju da bude seizmička aktivnost a na drugom baš ništa. Ima delova u tom prostoru koji se spremaju, a u kojima dugo nije bilo jakih zemljotresa, a to je slučaj i kod nas - rekla je seizmolog Slavica Radovanović.

(telegraf.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)