KOSTIĆ NA KOSOVSKOM ISPITU: Produbljuje se jaz između uglednih umetnika i predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti

R. Dr.

02. 03. 2021. u 08:00

CIKLUS izbora za prijem novih članova Srpske akademije nauka i umetnosti dobija karakter plebiscitarnog izjašnjavanja akademika, ali i kandidata za SANU, o stavovima predsednika Vladimira Kostića o Kosovu i Metohiji.

КОСТИЋ НА КОСОВСКОМ ИСПИТУ: Продубљује се јаз између угледних уметника и председника Српске академије наука и уметности

Vladimir Kostić, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti

Njegove izjave o sadašnjem i budućem statusu pokrajine izazvale su talas nezadovoljstva u javnosti, koji je formulisan zahtevom o izjašnjavanju svih članova SANU o KiM, pa čak i zahtevom za smenu Kostića sa čela ove institucije.

Kostićevo "kosovsko stanovište" među razlozima je i za to što je naš proslavljeni reditelj Emir Kusturica odbio kandidaturu za članstvo u Akademiji.

- Ne verujem u njegove dobre namere, a najmanje u njegovo viđenje budućnosti KiM, koje se razlikuje ne samo od ćutljive većine u Akademiji, nego je potpuno u skladu sa soroševskim viđenjem okupiranog Kosova i Metohije, ali i budućnosti Srbije - obrazložio je Kusturica svoj zahtev da njegovo ime bude obrisano sa spiska kandidata.

Podršku inicijativi o izjašnjavanju članova SANU o KiM i Kostićevim stavovima javno je uputio akademik Svetislav Arsić Basara.

- U mandatu aktuelnog predsedništva, SANU ispisuje crne stranice svoje istorije. U svom dugom postojanju doživela je da njen sopstveni narod organizuje demonstracije protiv njenog ponašanja - podseća Arsić. - Kada Srbin kaže da Kosovo nije srpsko, njegov iskaz je posledica zastoja u razvoju njegove nacionalne svesti. Do njegove svesti nije doprla prava istina i značaj Kosova. Nije dodirnuo kosovskometohijski prostor u kome se nalaze konačišta duhovnih vetrova nezemaljskih sila i po kojima se šire čudnovati snovi ispredeni od nevidljivih niti srpske istorije. Nije proputovao po tom duhovnom beskraju i duhovnom pejzažu bez određenih dimenzija i širina i nije osetio kult Kosova u srcu srpskoga naroda.

Predsednik SANU, suočen sa sve glasnijim javnim nezadovoljstvom povodom njegovih izjava o Kosovu i Metohiji, poručuje da "trpi orkestrirane napade zasnovane na neistinama i pripisanim, izmišljenim stavovima". Izabrao je, poručuje, "samonametnuto ćutanje", koje je povodom javnog pisma Emira Kusturice, ipak, morao da prekine:

- Kusturica ne zna šta ja mislim o tragediji otetog Kosova i Metohije, a ne želim da se po pitanju patriotizma nadgornjavam sa bilo kim, pogotovu ne sa onima koji koriste jeftine denuncijacije o soroševskom viđenju problema, organizacije sa kojom nikada nisam imao nikakav kontakt. SANU i njeni članovi pojedinačno nisu ćutali o KiM - pitanje je samo da li neko to želi da vidi. Ili pročita. A ima dosta i da se vidi i da se pročita - navodi Kostić u odgovoru reditelju.

Javnu podršku ličnostima koje su odbile kandidaturu za SANU - Kusturici i profesoru Milu Lomparu - uputio je u ponedeljak i književnik Milisav Savić.

- Svaka im čast. Boravio sam na Kosovu posle njegove okupacije bar desetak puta. Video sam i osetio svu pustoš velikog etničkog čišćenja, kao i naše čuvene manastire okružene bodljikavom žicom, borbenim kolima i patrolama Kfora. Posetio sam i nekoliko enklava, zatvora pod otvorenim nebom. Okupaciju nikad ne treba priznati. Jer to bio kraj i Srbije. Bar one na čijim kulturnim i književnim vrednostima sam odrastao - poručuje Savić.

KUSTURICA: NEKA IDE NA POLIGRAF!

S OBZIROM na to da postoje osnovane sumnje da predsednik SANU Vladimir Kostić govori na televiziji ono što kasnije pobija u privatnom i javnom diskursu, a najviše u pismu upućenom meni, predlažem da se prijavi nadležnoj instituciji i da ide na poligraf - poručio je za "Novosti" reditelj Emir Kustirica, odgovarajući na reagovanje predsednika SANU povodom rediteljevog javnog zahteva da se njegovo ime ukloni sa spiska kandidata za članstvo u Akademiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna