ISTORIČAR JOVAN PEJIN: Stepinac je bio životinja, zver u mantiji (VIDEO)

Novosti online

25. 02. 2021. u 20:09

ISTORIČAR i nekadašnji direktor Arhiva Srbije, Jovan Pejin rekao je da je Alojzije Stepinac bio zver u mantiji.

ИСТОРИЧАР ЈОВАН ПЕЈИН: Степинац је био животиња, звер у мантији (ВИДЕО)

Foto: Vikipedija

- Pavle Riter (Vitezović) pravi plan u 17. veku za Hrvatsku od Crnog mora do Alpa. Taj plan je zaživio, razvija se i zatim dolazi do Ante Starčevića koji je i Banat proglasio za Hrvatsku. Strašno primitivna ideologija, po kojoj je i Car Dušan Hrvat. Namera da se pobiju Srbi potiče još iz Prvog svetskog rata, ali su Austrougari to smatrali suludim. Prilika se otvorila u Drugom svetskom ratu. Zahvaljujući Alojziju Stepincu i organizaciji „ Čista katolička akcija“, a zatim i Mačeku koji ima oružane formacije, šapatom se proširio glas u narodu o namerama Hrvata. Razvijena je hrvatska mreža po celoj Kraljevini. Prvo su poubijani srpski oficiri, o tome se malo priča. Stepinac nije dao mleko za srpsku decu Diani Budisavljević. On je zver u mantiji. Kakav svetac, on je bio životinja! U Njujorku u Muzeju holokausta se nalazi podatak da je 1.276 rimokatoličkih sveštenika, od ukupno 11 000 učestvovalo u genocidu. Svetozar Ritig je kasnije predvodio delegaciju hrvatskog katoličkog klera kod Broza, njegov cinizam je posebna priča - objasnio je istoričar u emisiji "Srpski svijet".

Naročita tema je zatiranje istorije, uništavanje istorijske građe koja počinje šezdesetih godina prošlog vijeka, a koju publicista i istoričar Pejin objašnjava na sledeći način:

- Broz je nakon kongresa KPJ 1966. krenuo u obračun sa srpskim istoričarima i posebno se uništava arhivska građa. Ali ne može da se uništi sve. Nemačka arhiva ima mnogo građe o Hrvatima i partizanima. Kardelj piše Titu ono što je mu je Ivo Stevo Krajačić rekao 20. oktobra 1944.: „Svaki pomen zločina Hrvata nad Srbima će se smatrati uvredom za hrvatski narod“. Zato Broz nije išao u Jasenovac – da ne uvredi svoj narod - rekao je Pejin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

DVA SRETNIKA OSVOJILA ŠESTICU: Ovo su dobitne kombinacije