ČETIRI OPCIJE ZA ČETVRTI TALAS: Broj zaraženih koronom u danu premašio 3.200 - lekari zabrinuti, Krizni štab donosi nove odluke

V. C. SPASOJEVIĆ - I. KOVAČIĆ

24. 02. 2021. u 08:00

BROJ zaraženih virusom korona i dalje vrtoglavo raste i u utorak je premašio 3.200. Sve je više pacijenata na respiratorima, kao i prvih pregleda. Srbija je na korak do četvrtog talasa korone, a Krizni štab će danas odlučivati da li će i koliko pooštriti epidemiološke mere.

ЧЕТИРИ ОПЦИЈЕ ЗА ЧЕТВРТИ ТАЛАС: Број заражених короном у дану премашио 3.200 - лекари забринути, Кризни штаб доноси нове одлуке

Foto: Tanjug Parco Arćeologico di Pompei via AP

Lekari upozoravaju da, ako se ne uozbiljimo, možemo da dođemo u dramatičnu situaciju kao s kraja prošle godine, kada smo dostigli rekordnih 7.999 zaraženih u jednom danu.

Za poslednja 24 sata, od 15.000 testiranih, njih 3.257 bilo je pozitivno na koronu, broj hospitalizovanih porastao je na 3.727 pacijenata, od čega je 157 na respiratorima, a 15 je, nažalost, preminulo. Skok broja novozaraženih najveći je u Beogradu, za sto u odnosu na dan ranije, a ukupno 1.041 za 24 sata. Drugi je Novi Sad, sa 195, pa Vranje sa 134, Niš sa 126 i Kragujevac sa 123.

Na današnjoj sednici Kriznog štaba ne očekuje se popuštanje mera, a prof. dr Branislav Tiodorović, epidemiolog, navodi da bi moglo biti i pooštravanja. Kako navodi, moguća su dva scenarija - jedan je da postojeće mere ostanu na snazi, a drugi da budu pooštrene u pojedinim gradovima koji prednjače po broju zaraženih, poput Beograda, Vranja, Kraljeva i Arilja.

Među članovima Kriznog štaba mogu se čuti i predlozi da se skrati vreme rada kafića i restorana, ali ima i onih koji su za to da se ovi tokom vikenda potpuno zatvore.

- To ima dve strane medalje. Ako zatvorite ugostiteljske objekte, mladi će da organizuju žurke van svojih mesta i stvaraju se uslovi za širenje infekcije. Zato je na prvom mestu važna rigorozna kontrola - rekao je Tiodorović i napomenuo da će biti analizirana i situacija u srednjim školama i višim razredima osnovnih škola. - Razmatraćemo da li ćemo ostati pri tome da, ukoliko se u grupi pojave dva međusobno povezana slučaja, cela grupa prelazi na onlajn nastavu ili će u pojedinim gradovima sve srednje škole i viši razredi osnovnih škola preći na onlajn.

Sudeći po rastu broja zaraženih iz dana u dan može se reći da se nalazimo na pragu četvrtog talasa, kaže za "Novosti" prof. dr Zoran Veličković, epidemiolog u penziji. On napominje da smo se previše opustili, ne samo kada je o putovanjima reč, već uopšte, u čekanju u redovima, prevozu, kafićima, kućnim posetama...

- Mislim da je opuštanje donekle i posledica pojave vakcina, ali trebalo bi da se zna da je potrebno još neko vreme da bi se prokužili, to ne može da se desi za 10 dana. Zato je i dalje neophodan oprez - poručuje Veličković za "Novosti".

DOZVOLjENE POSETE STARIMA

SVI korisnici domova za stare koji su vakcinisani moći će da primaju posete, ali je neophodno da u ustanovi minimum 14 dana nije bilo potvrđenih slučajeva infekcije koronom. Predsednik Udruženja privatnih domova za stare Radoslav Milovanović kaže da je interesovanje veliko, a svaka poseta mora unapred da se najavi i trajaće najduže 45 minuta.

Epidemiolog dr Tanja Jovanović za naš list objašnjava da je broj zaraženih u poslednja 24 sata pokazao da nisu poštovane epidemiološke preporuke u poslednjih desetak dana.

- Zato sam saglasna sa stavovima medicinskog dela Kriznog štaba da bi trebalo uvesti oštrije mere, jer ćemo jedino tako izbeći da nam bolnice ponovo budu krcate - kaže dr Jovanović, i dodaje kako je uverena da su se ljudi opustili s početkom vakcinacije. - U ovoj agoniji živimo već godinu dana i donekle razumem da su ljudima potrebni opuštanje i druženje, ali jednostavno nije vreme. Potrebno je da se ostane disciplinovan do kraja.

Zabrinut je i epidemiolog dr Predrag Kon, ali je objasnio da porast broja novozaraženih ne može biti tako veliki kao ranije, jer je kolektivni imunitet na nivou koji to neće omogućiti.

Situacija u kovid-bolnicama je već teška, pacijenata je sve više, što potvrđuje i Tatjana Adžić Vukičević, direktorka kovid-bolnice u Batajnici. Kod njih je trenutno 470 pacijenata, od kojih je 60 u intenzivnoj nezi. Ona navodi da je u subotu otvorena jedinica poluintenzivne nege sa 40 postelja, a u sredu će biti otvorene još tri poluintenzivne nege sa po 40 ležajeva, ukupno 120 postelja.

- Poluintenzivna jedinica koja je u subotu otvorena, odmah je popunjena. U ponedeljak smo imali skoro 60 prijema, a maksimum u jednom danu bio je 80. Bojim da se približavamo tom broju - navela je dr Adžić.

Ona dodaje da, za razliku od pre, kada su pacijenti bili u sedmoj i osmoj deceniji života, sada je najviše onih u četvrtoj i petoj i da su kliničke slike teže.

Prema rečima rukovodioca Dečje klinike KBC "Dr Dragiša Mišović" dr Olivere Ostojić, primećuje se blagi porast broja obolele dece koja zahtevaju hospitalizaciju:

- Trenutno imamo devetoro dece na odeljenju, ali taj broj stalno varira. Pre desetak dana imali smo svega troje, onda je taj broj naglo skočio na 15 tokom vikenda uoči praznika - objašnjava dr Ostojić i dodaje da je uglavnom reč o đacima koji su se vratili sa raspusta.

DOSTUPNA I "ASTRA ZENEKA"

VAKCINACIJA protiče bez problema, pa je do sada dato 1.287.541 doza, a 471.452 osobe su revakcinisane. Do sada se za vakcinaciju prijavilo 1,08 miliona građana. Od utorka je u celoj Srbiji dostupna i četvrta vrsta vakcine - "astra zeneka". Ona se razlikuje od ostalih, jer se druga doza prima posle 12 nedelja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati