"NOVOSTI" SAZNAJU: Krizni štab će tražiti da se zatvore ugostiteljski objekti, britanski soj korone se širi Srbijom!

B. RADIVOJEVIĆ

12. 02. 2021. u 07:30

AKO broj novozaraženih nastavi da raste, medicinski deo Kriznog štaba tražiće sledeće sedmice da se epidemiološke mere zategnu, saznaju "Novosti", a konkretan predlog biće da se privremeno potpuno zatvore ugostiteljski objekti, uključujući i one u hotelima.

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Кризни штаб ће тражити да се затворе угоститељски објекти, британски сој короне се шири Србијом!

Foto N. Živanović

Iako, i sa porastom broja obolelih, imamo gotovo četiri puta manje pozitivnih na virus korona nego u najtežim danima ovog talasa, po proceni medicinskog dela Kriznog štaba epidemiološka situacija nije dobra, i "ide" ka pogoršanju. To je ocena na osnovu dva kriterijuma - porasta broja zaraženih, i onog još važnijeg - velikog broja hospitalizovanih.

U internoj komunikaciji članovi Kriznog štaba, prema saznanjima "Novosti", ovih dana najviše analiziraju puteve širenja zaraze, a zaključak je da su "žarišta" puni hoteli u zimskim centrima i ugostiteljski objekti generalno, koji uglavnom poštuju radno vreme, ali ne i protivepidemijske mere, naročito ne onu koja se odnosi na dozvoljeni broj osoba prema kvadraturi.

- Izričito smo rekli da ne dozvoljavamo da se u pretećoj epidemiološkoj situaciji bilo šta od mera popušta - kaže za "Novosti" profesor dr Mijomir Pelemiš, infektolog i član Kriznog štaba.

I dr Srđa Janković, imunolog i član Kriznog štaba smatra da smo još daleko od praga koji bi sprečio širenje virusa kroz zajednicu, i da zasada nema uslova da se ublaže mere.

- Građani ne treba da se opuštaju, jer i u drugim gradovima može doći do scenarija kao u Vranju - kaže Janković.

- Ključno je da se spreče okupljanja tamo gde virusa ima mnogo, i okupljanja koja nisu neophodna.

ŽARIŠTA BEOGRAD I VRANJE

BROJ hospitalizovanih juče se povećao na 4.183. Virus korona je potvrđen kod još 2.000 ljudi, bilo je i 15 smrtnih ishoda za dan, a broj obolelih na respiratoru povećao se sa 134 prekjuče, na 141 juče. Činjenica da je za 24 sata sa sumnjom na kovid testirano više od 12.500 osoba, dodatno potvrđuje da je epidemiološka situacija vrlo rovita. Broj novoinficiranih raste i u najvećim žarištima - Beogradu, gde je juče potvrđeno 626 slučaja infekcije, Novom Sadu - 100, i Vranju koje je prekjuče imalo 97, a juče 127 pozitivnih na koronu. Potencijalna žarišta su i Kruševac sa 70 novoobolelih za dan, i Kragujevac sa 66, a neznatno je bolji Niš sa 58 inficiranih.

Iako je plan bio da se nastavi sa isključivanjem bolnica iz kovid-sistema, sa gotovo 4.000 hospitalizovanih zbog kovida, za to je malo mogućnosti. Na sastanku direktora bolnica sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom, prema saznanjima "Novosti", danas će se razgovarati o planu koja od bolnica koje su izašle iz kovid-režima da bude u najvećoj pripravnosti da se u njega vrati.

Očekivalo se da će postelje popunjene obolelima od kovida brže da se oslobađaju. Mi smo, recimo, 11. januara imali 2.099 novih slučajeva zaraze, i 5.602 hospitalizovanih, a 9. februara - 2.088 zaraženih i 3.810 hospitalizovanih. To je rezultat "tinjajuće" epidemije, koja sada preti da se ponovi razbukti, što zbog opuštanja na zimovanju ili posle vakcinacije, što zbog novog, "britanskog" soja virusa u cirkulaciji.

Miomir Pelemiš, Foto Tanjug

Da činjenica da imamo samo osam potvrđenih slučajeva "britanskog" soja, ne odslikava realnost, "Novostima" je juče potvrdilo više epidemiologa. Svi su uvereni da je ovaj virus mnogo prisutniji, ali da samo zbog laboratorijske procedure izolacije, za to nema više zvaničnih potvrda.

- Za sve koji se pridržavaju mera ništa ne znači koliko je slučajeva novog soja registrovano, ali je problem kod njega što se mnogo brže prenosi nego osnovni tipovi - kaže dr Janković.

PLAN DA SRBIJA PROIZVODI I IZVOZI CEPIVA

DELEGACIJE Srbije i Ruske Federacije održale su juče u Beogradu prvi sastanak povodom utvrđivanja mogućnosti za proizvodnju vakcine "sputnjik V" u Srbiji. Rusku delegaciju, koju je predvodio ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, činili su predstavnici ruskog Ministarstva industrije, Fonda za direktne investicije i ruske Agencije za lekove, dok su u srpskoj delegaciji, koju je predvodio ministar za inovacije Nenad Popović, bili i predstavnici Instituta "Torlak".

Foto Tanjug

Popović je posle sastanka kazao novinarima da će se danas u Institutu "Torlak" obaviti prvi ekspertski razgovori i naveo da je za prvu fazu, za koju je utvrđeno da postoje mogućnosti kada je reč o proizvodnji vakcine u Srbiji, odnosno za transport supstance, punjenje, pakovanje i distribuciju u našoj zemlji, potrebno od dva do tri meseca, dok je za pun ciklus proizvodnje potrebno devet do deset meseci.

- Otvara se nova faza saradnje - ispitivanje mogućnosti proizvodnje vakcine "sputnjik V" u Srbiji. Proizvodnja vakcina će obezbediti da Srbija proizvodi i za druge zemlje u regionu i Evropi - kazao je Bocan-Harčenko.

Tok pandemije sve jasnije ukazuje da se ona neće skoro završiti. Vakcina je spas, ali 130 zemalja sa 2,5 milijardi stanovnika još nema nijednu dozu antikovid cepiva.

- Pandemija će još dugo da traje, jer da bi se zaustavila potrebno je da se vakciniše 80 odsto čovečanstva, a taj cilj je, bar iz ove perspektive, nedostižan - kaže za profesor Pelemiš.

- Može da misli ko šta hoće, ali veliki je uspeh što smo u Srbiji vakcinisali više od pola miliona ljudi, dok mnoge zemlje nisu dobile nijednu dozu vakcine. Ne znamo koliko će da traje vakcinalni imunitet. Realno je očekivati da će svi koji su dosad vakcinisani, u septembru morati ponovo da se vakcinišu, kao i da će do tada postojeće vakcine malo da se koriguju s obzirom na promene virusa.

U Srbiji je dosad vakcinisano više od 636.000 ljudi, a drugu dozu je primilo 83.262. Na vakcinalne punktove danas bi trebalo da stigne zvanično uputstvo Agencije za lekove i medicinska sredstva da ruski "sputnjik V" mogu da primaju i stariji od 65 godina. Prema podacima koje je objavio britanski naučni časopis "Lanset", efikasnost ove vakcine je 91,6 odsto, a među dobrovoljcima starijim od 60 godina je 91,8 procenata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)