TEPAVČEVIĆ ZA "NOVOSTI": Od danas dozvoljene posete staračkim domovima

D. M.

03. 02. 2021. u 14:29

POSETE korsnicima gerontoloških centara od danas su ponovo dozvoljene, uz strogo poštovanje strogih epidemijskih uslova koji su propisani - kaže za "Novosti" ministarka za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević.

ТЕПАВЧЕВИЋ ЗА НОВОСТИ: Од данас дозвољене посете старачким домовима

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Osnovni preduslov je da u staračkom domu ni kod jednog zaposlenog ni kornika usluga najmanje poslednje dve nedelje nije potvrđeno prisustvo virusa. Ukoliko je bila prijavljena epidemija, onda je potrebno da prođe dvostruki maksimalni inkubacioni period od poslednjeg pozitivnog slučaja, odnosno 28 dana, pre nego što se počne sa realizacijom poseta. Sledeći preduslov je da korisnik bude kompletno vakcinisan, da je dobio dve doze vakcine, i da je od poslednje doze prošlo najmanje sedam dana.

- Dali smo jasne preporuke, na koji način se zakazuje poseta i koji uslovi treba da budu obezbeđeni da bi se ona realizovala. Moraju se poštovati sve preventivne mere, i fizičko distanciranje i nošenje maski. Preporučuje se i da susreti sa članovima porodica budu na otvorenom, a kada to nije moguće, da taj prostor bude u blizini ulaza u zgradu - objašnjava ministarka.

Ona navodi i da je do sada vakcinisano 7.202 korisnika u 183 ustanove socijalne zaštite i gerontoloških centara i oko 1.000 zaposlenih.

Jedna od prvih mera koja je uvedena po izbijanju epidemije korona virusa u martu bila je upravo zabrana poseta domovima za stare.

- To je nesporno uticalo na njihov kvalitet života. Pokušavali smo na mnogo načina da im olakšamo. Krajem prošle godine 20 većih gerontoloških centara dobilo je smart televizore, tablete, pa su na taj način stanari mogli da obavljaju video pozive sa članovima porodica. Naravno, fizički kontakt i "uživo" viđanje ništa ne može da zameni i sada su se najzad stekli uslovi da se, uz strogu kontrolu, dozvole posete.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a