BAKA DANA VOLONTIRA PET DECENIJA: Beograđanka Danica Šmic i u 84. godini uživa da pomaže ljudima u svakodnevnim životnim situacijama

J. DINČIĆ

29. 01. 2021. u 11:47

ZA PENZIONERKU Danicu Šmic moglo bi se reći da je heroina volonterizma u našoj zemlji sa aktivnim stažom od 50 godina.

БАКА ДАНА ВОЛОНТИРА ПЕТ ДЕЦЕНИЈА: Београђанка Даница Шмиц и у 84. години ужива да помаже људима у свакодневним животним ситуацијама

Foto P. Milošević

Člansku kartu u Crvenom krstu Srbije, najstarijoj humanitarnoj organizaciji, dobila je još 29. decembra 1970. godine i do danas iza nje stoji samo jedno - nesebična želja da pomogne svim ljudima u nevolji.

Rođena davne 1937. godine, ova vremešna Beograđanka, inače po obrazovanju nastavnica fizike i matematike, i danas u 84. godini aktivna je na svim poljima, a jedno od glavnih zadovoljstava joj je pružanje pomoći drugima.

- Volim da posećujem osobe koje žive same kako se ne bi osetile usamljeno i zaboravljeno - priča za "Novosti" Danica. - Ako želimo da nam ovaj svet bude bolje, pravednije i humanije mesto za život, prvi korak je da budemo volonteri, da jedni drugima pomažemo, ne samo kad je pandemija ili poplave, nego da to nama bude svakodnevna obaveza. Jer kada pomažemo drugima, pomažemo i sebi.

Tokom njenog pedesetogodišnjeg aktivizma i volonterstva, gospođa Dana se sve vreme zalaže za prava starijih ljudi, koje redovno obilazi. Ističe da je potrebno da svako u sebi pronađe volontera i da pomogne svojoj okolini onoliko koliko može, ali i da su porodica i škola jako važni u izgradnji ovih navika kod dece i mladih.

- Po mom mišljenju, bilo bi dobro da postoje lekcije o volontiranju, lekcije o solidarnosti i da se sa svim tim aktivnostima počinje od malih nogu - dodaje naša sagovornica. - Mi smo nacija koja voli i želi da pomaže, ali brzo i zaboravimo.

Dana je i tokom pandemije virusa korona veoma aktivna. Putem telefona je u stalnom kontaktu sa starijim osobama kojima je potrebna pomoć, ili koje se osećaju usamljeno, uplašeno i odbačeno u zajednici. Vodi i dnevnik rada, u kome zapisuje svoje aktivnosti, uvek je prisutna na gradskim izložbama, predavanjima i dešavanjima u klubovima penzionera. A do skoro se aktivno bavila i planinarenjem.

- Stari ljudi nisu teret društva, oni su korisni društvu, ali i međugeneracijska solidarnost je veoma bitna i to se pokazalo sada za vreme korone - dodaje naša sagovornica. - Nama pandemija nije bila prepreka da budemo solidarni jedni prema drugima i dalje smo volontirali samo na drugačiji način, a međugeneracijska solidarnost nam je pomogla da kontaktiramo jedni sa drugima i da učimo jedni od drugih.

NAJBOLjA FOTOGRAFIJA EU

DANICA se nalazi i na fotografiji "Na stanici - volonterka na putu ka zavisnoj osobi" koja je osvojila prvo mesto u kategoriji najbolja fotografija EU projekta na konkursu "Čovek u fokusu" koji je organizovala Delegacija Evropske unije u Srbiji.

- Toliko sam srećna zbog fotografije da ja to ne mogu rečima da opišem. Sve što je uspeh i pohvala, to vam donosi još veću radost, ali i veće zaduženje. Morate da mislite da i dalje dobijete volju i elan, sve je to podstrek za dalji rad - kaže Dana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna