PISMO NIKOLE TESLE PROČITANO PRVI PUT: Ja sam Srbin, nema veze gde sam rođen!

Tanjug

27. 01. 2021. u 17:58

ПИСМО НИКОЛЕ ТЕСЛЕ ПРОЧИТАНО ПРВИ ПУТ: Ја сам Србин, нема везе где сам рођен!

Foto: Privatna arhiva/Ivan Kršev

ALEKSANDRA Ninković Tašić, predsednica društva "Mihajlo Pupin", gostujući u programu Radio Beograd 2 prvi put je pročitala pismo Nikole Tesle upućeno prijatelju Amerikancu u kojem poznati naučnik jasno ističe svoju nacionalnu pripadnost.

- Ja sam Srbin, nema veze gde sam rođen. Po majci sam Srbin -  napisao je Tesla.

* Originalno pismo koje sam sa pečatom i potpisom dobila pre nekoliko dana iz Amerike brani Nikolu Teslu njegovim rečima od zloupotreba kojima je bio izložen sve ove godine -  rekla je Aleksandra Ninković Tašić u emisiji "Klub 2".

Ona je podsetila i na pismo naseg velikog naučnika iz fonda Kongresne biblioteke SAD, koje je ranije već objavljeno, a u kojem Tesla kaže da "Ne postoji narod koji je stradao vise od srpskog naroda".

- Zbog toga što smo toliko stradali postali smo narod pesnika i mislilaca. Znate li šta je rekao veliki pesnik Gete o srpskim narodnim pesmama. A sta mislite da bi rekao da je bio Srbin - pisao je Tesla 1895.

- Amerikanci malu knjigu o velikom srpstvu Nikole Tesle redovno štampaju u Kongresnoj biblioteci, ne daju da padne u zaborav, kao što mi to činimo - rekla je Ninković Tašić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Goete

27.01.2021. 20:00

A ko kaze da Gete nije bio Srbin? Gete je bio Srbin i govorio srpski kako kazu nemacki istoricari. On je jedan od onih Srba koji postoje i danas u Nemackoj i jos uvek govore svoj jezik.