VAŽNO UPOZORENJE SPECIJALISTE RODITELJIMA: Među mladima se širi opasan izazov - može biti jako opasan po zdravlje!

Novosti onlajn

15. 01. 2021. u 21:47

NA društvenim mrežama aktuelan je još jedan opasan trend među mladima. Izazov je da se pojedu ledenice koje vise sa krovova.

ВАЖНО УПОЗОРЕЊЕ СПЕЦИЈАЛИСТЕ РОДИТЕЉИМА: Међу младима се шири опасан изазов - може бити јако опасан по здравље!

Foto: D.Kadarević

Stručnjaci upozoravaju da je ovako nešto jako opasna po zdravlje, jer može doći do trovanja zbog štetnih materija koje se nalaze u tom ledu, između ostalog i ptičjeg izmeta.

Društvene mreže su i među mlade u Srbiji donele novi izazov - tinejdžeri masovno otkidaju ledenice sa prozora i krovova, pa ih potom jedu. Sneg koji napada posebno u gradovima, bilo da je žut ili ne, sadrži mnogo zagađivača i otrova, upozoravaju stručnjaci. Jedan eksperiment sproveden 2016. godine pokazao je da samo sat vremena nakon što je sneg u gradu napadao, bio pun otrova opasnih za ljude.

Specijalista opšte medicine Branka Grujić navodi da je ovakakv trend veoma opasan i upozorava da ukoliko pojedete jednu ledenicu, isto je kako da ste popili zatrovanu vodu.

- Mladi na ovaj način sebi ozbiljno ugrožavaju zdravlje. Da li biste ikada popili hladnu, zagađenu vodu. Jedenje ledenica je kao da ste to uradili. Da ne pričam šta sve sadrži takav otopljeni led, prljavštinu, ptičji izmet... Može da dođe i do trovanja, ali svakako nikako ne treba jesti ili lizati ledenice - upozorava Grujić.

I meteorolozi ističu da u snegu i ledu koji pada ovih dana ima bukvalno "svega i svačega".

(Informer)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (15)

POLARNI MEDVEDI: Simboli Arktika i naše odgovornosti