PRONAĐENE SKIJE, PA PROMRZLI MLADIĆ : Ovako je izgledala potraga za izgubljenim skijašem iz Knjaževca (FOTO)

V.Ćirić

14. 01. 2021. u 15:32

U ČETVRTAK ujutro, oko 2 i 30 časova,srećno je okončana potraga za skijašem U.D.(23), iz Knjaževca, koji se dan ranije izgubio i za kojim je potraga trajala više od 12 časova. On je skijao na Jabučkom ravništu i Babinom zubu, a onda je jednostavno nestao, da bi ga pripadnici Gorske službe spasavanja, MUP-a, dobrovoljci , meštani pirotskig sela Topli Do i Zakovci, promrzlog pronašli u ataru Zaskovaca na pirotskoj strani planine.

ПРОНАЂЕНЕ СКИЈЕ, ПА ПРОМРЗЛИ МЛАДИЋ : Овако је изгледала потрага за изгубљеним скијашем из Књажевца (ФОТО)

Foto: V.Ćirić

Kako nam je rekao Miljan Stojanović iz Toplog dola, jedan od učesnika i oragnizatora potrage koji je do sada u više navrata pomagao izgubljenima i tragao za njima, posle dvanaestočasovne potrage po planini: pešice, ali i termovizijskim kamerama i dronovima, najpre su pronađene njegove skije, a nedaleko od tog mesta i izgubljeni skijaš. Bio je promrzao iscrpljen, ali živ i zdrav.

Skijaš najbolje zna kako se dogodilo da je zalutao van staza i dospeo na nepoznati teren. Ono što je međutim dobro poznato Staroplanincima i najboljim znalcima planine dogodi se da zalutaju ili se jednostavno izgube i oni koji Staru planinu poznaju kao svoj džep. Dešavalo se to pastirima, drvosečama, lovcima, pa čak i graničarima koji su krstarili vrhovima planine, graničnom međom između naše zemlje i susedne Bugarske.

ZALUTALI U BUGARSKU

ŽITELjI atroplaninskih sela još uvek prepričavaju slučaj, kada je neposredno pre raspada SFRJ, na Staroj planini zbog magle izgubila jedna graničarska patrola, koja se našla u susednoj Bugarskoj. Oni koji su vrhove Stare planine, u graničarsku stazu znali gotovo napamet zalutali su u Bugarsku, gde su se skrivali o ostali nekoliko dana i zatim se vratili nazad na našu teritoriju.

Foto: V.Ćirić

 

Licencirani vodič Robert Ilić, kaže da najvećem broju ovakvih slučajeva kumuje magla.

- Na Staroj planini se često spusti magla i smanji vidljivost na desetak ili dvadeset metara. Onog momenta kad primetite da ste zalutali najbolje je ostati na mestu na kom ste i pokušati da nekim blinkerom, mobilnim telefonom, pištaljkom ili vatrom dozovete pomoć. Svaki pokušaj da izađete na stazu ili šumski puteljak , uglavnom se završava kretanjem u krug. Iz nekog razloga uglavnom se kreće na levu stranu i opet se vratite na mesto sa kog ste krenuli. To najviše obeshrabri izgubljenog. U kombinaciji sa snegom magla je još gora jer jednog momenta steknete utisak da ste u nekom velikom belom balonu iz koga nema izlaska tada je najteže. Tada nastaje panika. Na planini , naročiti zimi se ne ide bez pištaljke, strong folije, punog mobilnog telefona, šibice, upaljača i sličnih pomagala-kaže Ilić i dodaje da je pre par dana sa još osmoricom svojih drugova bio iznad pirotskog sela Gostuša gde se odjednom spustila magla, gusta kao testo.

Foto: V.Ćirić

Magla na Staroj planini

- Išli smo na desetak metara jedan od drugog i stalno se dozivali, a u par najvarta se desilo da se nismo ni čuli. Na kraju smo ipak našli željeni Ponor-zaključuje ovaj planinarski vodič.

U staroplaninskim selima, svojevremeno je svaki pastir, uz stado ovaca imao i magarca. Ukoliko se dogodili, zimi ili leti da se izgubi, jednostavno je sledio životinju koja bi ga nepogrešivo izvela iz magle i odvela do sela ili prvih pojata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

UJUTRO MRAZ, TOKOM DANA MOGUĆE PADAVINE: Detaljna vremenska prognoza za subotu, 20. april