DA MAJKE U SRBIJI BOLJE I KVALITETNIJE ŽIVE: Kompanija "Alo media sistem" osnovala Udruženje "Asocijacija mama Srbije"

Novosti onlajn

20. 12. 2020. u 14:02

Medijska kuća "Alo media system" u cilju daljeg razvoja svojih društveno-odgovornih aktivnosti i sa željom da doprinese zajednici osnovala je Udruženje "Asocijacija mama Srbije".

ДА МАЈКЕ У СРБИЈИ БОЉЕ И КВАЛИТЕТНИЈЕ ЖИВЕ: Компанија Ало медиа систем основала Удружење Асоцијација мама Србије

Foto: Piksabej

Tokom novinarsko-istraživačkog rada i praćenja položaja majki u Srbiji, ustanovili smo brojne izazove sa kojima se suočavaju i prostor za doprinos.

U vezi sa tim, "Alo media system" odlučio je, da sa ciljem da pomogne unapređenju položaja i kvaliteta života majki u Srbiji, osnuje Udruženje "Asocijacija mama Srbije" i usmeri svoje resurse, energiju i uticaj na pomoć ovoj grupi.

Prema rečima direktora kompanije "Alo media system" i predsednika Udruženja "Asocijacija mama Srbije" Dragana Lazića, cilj osnivanja Udruženja je aktivni doprinos zajednici.

- Želimo da unapredimo društveno odgovornu ulogu, koju treba da ima svaki pojedinac, a naročito privredni subjekat. U prethodnom periodu realizovali smo različite vidove pomoći ugroženim grupama, naročito u vreme kovid pandemije - kaže Lazić i dodaje da je značaj koji majke imaju za jedno društvo neprikosnoven i da zajedničkim snagama moramo pronaći način da pomognemo u rešenju problema sa kojima se susreću.

- Majke se često susreću sa situacijama koje same ne mogu da reše. Kroz Udruženje želimo da animiramo društvenu zajednicu da prepozna njihove probleme i da se ozbiljno pozabavimo njihovim rešenjem. Naše aktivnosti će biti kontinuirane, na radost majki Srbije i njihovog potomstva - kaže Lazić.

Kako kaže Ivana Milenković, PR i marketing menadžer kompanije "Alo media system" i članica Upravnog odbora Udruženja "Asocijacija mama Srbije" , zadatak novoosnovanog Udruženja biće razni projekti u različitim sferama života majki.

- Naša misija je da omogućimo majkama u Srbiji da bolje i kvalitetnije žive. Trudićemo se pokrijemo različite oblasti - od zdravstva, preko obrazovanja, do roditeljstva - kaže Milenković.

Ona dodaje da je ideja da Udruženje, uz medijsku moć jedne od najvećih medijskih kuća u Srbiji i regionu, skrene pažnju javnosti na izazove sa kojima se majke u Srbiji suočavaju i animira društvenu zajednicu da se aktivno uključi u njihovo rešavanje.

- "Alo media system" i svi zaposleni u kompaniji osećaju pravo i obavezu da podrže majčinstvo u Srbiji. Pred nama je mnogo rada i truda, ali smo sigurni da ćemo već sledeće godine u ovo doba moći ponosno da kažemo da smo uspeli da učinimo mnogo. U planu je da se aktivno angažujemo i u zapošljavanju majki, sa posebnim fokusom na samohrane mame, zbog čega sam sigurna da ćemo mnogim ženama u Srbiji značajno olakšati život - kaže Milenkovićeva.

Činjenice

· Bez obzira na to da li su zaposlene ili ne, žene, u odnosu na muškarce, dvostruko više vremena rade u kući, a upola manje vremena provode na plaćenim poslovima. Za zaposlene žene, rad u kući postaje druga smena.

· Kada je reč o jednoroditeljskim porodicama, u 79 odsto slučajeva čine ih samohrane majke sa decom.

· Prema podacima iz 2016. godine, 85 odsto žena nije posetilo lekara u poslednjih godinu dana, iako su imale zdravstvenih problema. Kao glavne razloge navele su da nisu mogle finansijski da priušte posetu lekaru (26 odsto).

· Samozaposlenost je dvostruko veća kod muškaraca nego kod žena - 28 odsto muškaraca i 13 odsto žena starosti između 15 i 64 godine je samostalno zaposleno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NESVAKIDAŠNJE ISKUSTVO JEDNOG DOSTAVLJAČA: Ne znam da li da bacim one kese i klisnem niz stepenice, ili da stoički sačekam...