EVO KADA PRESTAJE DA DUVA KOŠAVA: Poznati meteorolog donosi dobre vesti i otkriva da li će biti snega!

Novosti online

09. 12. 2020. u 20:39

METEOROLOG Đorđe Đurić kaže da sutra prestaje da duva košava, a da prave zime i snega neće biti bar do pred sam kraj godine (ne pre 24-25. decembra).

ЕВО КАДА ПРЕСТАЈЕ ДА ДУВА КОШАВА: Познати метеоролог доноси добре вести и открива да ли ће бити снега!

Foto: K. Mihajlović

- Srbija je pod uticajem ciklona sa Jadrana, pa se u toku večeri i noći očekuje kiša, na planinama i na istoku Srbije susnežica i sneg. Padavine se očekuju do četvrtka ujutro.

Kako se naše područje i danas nalazilo između snažnog anticiklona iz Rusije i ciklona sa Jadrana, bio je veoma izražen gradijent vazdušnog pritiska, pa su u košavskom području i na planinama udari jugoistočnog vetra danas bili olujni, 60 do 90 km/, u Beogradu do 65 km/h, a na jugu Banata orkanski, u Vršcu i preko 120 km/h - piše Đurić.

- Dobra vest je da je nadvladao ciklon, pritisak je opao na vrednosti ispod normale, pa sve više se smanjuje gradijent, tako da sledi slabljenje košave. Od sutra konačno bez košave.

Kako navodi Đurić, u petak će kiše biti samo na jugu, a u subotu na jugu i istoku Srbije. U noći između subote i nedelje padavine se šire na celo podrčje Srbije, pa se u nedelju i ponedeljak očekuje kišovito vreme, na planinama sa susnežicom i snegom.

Kako kaže, maksimalna temperatura narednih dana biće od pet do deset stepeni.

- Od sledećeg utorka, pa narednih sedam dana snažan anticiklon uslovljavaće stabilno i suvo vreme. U nižim predelima moguće je zadržavanje magle i tmurnog vremena tokom celog dana, pa će biti hladnije nego na sunčanim planinama. Zbog temperaturne inverzije i vremena bez vetra, ponovo će biti aktuelno jako zagađenje vazduha u nižim slojevma atmosfere. Inače, zahvaljujući košavi, prethodnih 10 dana udisali smo znatno čistiji vazduh, osim stanovnici Timočke i Negotinske Krajine i područja u kotlinama - navodi Đurić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024