SUDIJE IZABRALE KANDIDATE: Završeni izbori za članove Visokog saveta sudstva

V.C.S.

08. 12. 2020. u 13:04

VISOKI savet sudstva objavio je preliminarnu listu kandidata posle jučerašnjih izbora za članove ovog tela.

СУДИЈЕ ИЗАБРАЛЕ КАНДИДАТЕ: Завршени избори за чланове Високог савета судства

Foto Depositphotos

Najviše glasova među kandidatima iz baze za VKS, Privredni apelacioni sud i Upravni sud dobila je Zorana Delibašić, sudija VKS.

Od kandidata za Više sudove najviše glasova ima Marija Aranđelović Jurica iz beogradskog Višeg suda, za osnovne, prekršajne i Prekršajni apelacioni sud Snežana Bjelogrlić iz Osnovnog suda u Ivanjici, inače predsednik Društva sudija, kao i Žak Pavlović, sudija beogradskog Trećeg osnovnog suda. Među kandidatima sa teritorije autonomnih pokrajina sudije su izabrale Vukicu Kužić iz Apelacionog suda u Novom Sadu.

Od pet sudija izabranih kandidata, troje su članovi Društva sudija. Izbor svih moraju da potvrde poslanici, najkasnije do Božića, odnosno tri meseca pre isteka mandata aktuelnim članovima.

Visoki savet sudstva ima 11 članova, od kojih troje po funkciji: ministarku pravde, predsednika skupštinskog Odbora za pravosuđe i predsednika Vrhovnog kasacionog suda. Osim šest sudija, član je i po jedan predstavnik advokature i profesure. Kandidat u ime apelacionih sudova ovoga puta nije biran, jer njemu mandat ističe tek dogodine.

Društvo sudija je čestitalo izabranim kandidatima, konstatovalo da je njihova predsednica osvojila najveći broj glasova u istoriji sudskih izbora, i izrazilo očekivanje da će novo saziv VSS biti proaktivniji u rešavanju gorućih pitanja u sudstvu i transparentniji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!