MINISTARKA KISIĆ TEPAVČEVIĆ: Svakog dana se borimo za život bez barijera

Tanjug

03. 12. 2020. u 15:48

МИНИСТАРКА КИСИЋ ТЕПАВЧЕВИЋ: Сваког дана се боримо за живот без баријера

Foto: Tanjug

SVAKOG dana svi treba da se bore za jednaka prava svih građana i život bez barijera, kazala je danas ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević prilikom posete Međuopštinskoj organizacija Saveza slepih Pančevo, a povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, koji se obeležava 3. decembra.

Prostorije Saveza slepih obnovljene su uz podršku Ministarstva i Grada Pančeva, a ministarka je čestitala osobama sa invaliditetom njihov dan i navela da je obeležavanje 3. decembra od izuzetnog značaja za društvo u celini.

- Ovaj dan je dan kada imamo priliku da promovišemo prava i mogućnosti osoba sa invaliditetom. To treba da radimo svakog dana u godini, da se borimo i ističemo da svi imamo jednaka prava i mogućnosti - rekla je Kisić Tepavčević.

Mi smo, dodala je, pre svega vaši prijatelji, a onda i aktivni saradnici i partneri.

 U prethodnom periodu smo pokazali kako zajedno, konkretnim aktivnostima, možemo da učestvujemo u stvaranju modernijeg društva, gde svi imaju jednaka prava, ali i prava na različitost", kazala je ministarka.

Ona je podsetila da je Ministarstvo u saradnji sa NOOIS u januaru 2020. godine pokrenulo kampanju „SRBIJA BEZ BARIJERA“, što nije samo slogan, već je i cilj Ministarstva.

Naglasila je da će Ministarstvo nastaviti da podržava rad organizacija koje okupljaju osobe sa invaliditetom, sa ciljem da im omogući ostvarivanje građanskih, socijalnih i drugih prava, uz poštovanje njihovog dostojanstva.

Podrška će biti usmerena ka 33 saveza udruženja osoba sa invaliditetom koji okupljaju 522 lokalne organizacije u Srbiji i ka 61 preduzeću za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Ministarka je uručila Savezu Pančevo laptop, za potrebe realizacije njihovih svakodnevnih aktivnosti.

Gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović naveo je da će u narednom periodu realizovati strateške ciljeve radi podrške osobama sa invaliditetom, dok su Milan Stošić i Ivanka Jovanović iz NOOIS su istakli da je uprkos epidemiji izazvanoj Korona virusom, tokom ove godine ostvarena odlična saradnja sa Ministarstvom i da su postignuti brojni rezultati.

Posebno su izdvojili one koji se odnose na povećanje pristupačnosti i uklanjanja barijera, ali i stvaranja boljeg pravnog okvira, u smislu donošenja nove strategije za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom za naredne četiri godine i pratećeg akcionog plana za implementaciju ove strategije.

Cilj kampanje „SRBIJA BEZ BARIJERA" je da se sve pojedinačne aktivnosti koje se realizuju radi unapređenja položaja osoba sa invaliditetom, kao što su postavljanje rampi na objektima javne namene, rekonstrukcije i opremanja objekata za osobe sa invaliditetom, obeležavanje značajnih datuma invalidskog pokreta i druge, odvijale pod zajedničkim sloganom i prepoznatljivim vizuelnim identitetom

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležava se od 1992. godine, kada je Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju na obeležavanje tog dana, sa ciljem da se osobama sa invaliditetom omogući jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učestvovanje u društvenom životu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)